covid-19

Vårdpersonal tas ur tjänst efter oklar coronasmitta

Vårdpersonal tas ur tjänst efter oklar coronasmitta
Capio S:t Görans har gått upp i stabsläge efter att två patienter med misstänkt coronasmitta kommit i kontakt med anställda. Foto: S:t Görans sjukhus

Sverige kan ha fått sina första fall av inhemsk coronasmitta. Två patienter vårdas isolerat på S:t Görans sjukhus där mellan 20 och 40 anställda ska ha tagits ur tjänst. Sjukhuset har gått upp i stabsläge.  

I söndags kväll visade provsvar positivt för covid-19 för en patient vid S:t Görans sjukhus, meddelade Region Stockholm i dag, måndag, på eftermiddagen. Ytterligare en patient har testats.  

Patienterna uppges ha kommit till sjukhuset i fredags. De har inga kopplingar till varandra och har inte vårdats på samma avdelning. Ingen av dem ska heller ha rest till något av de områden där det varnas för smitta eller ha umgåtts med någon med känd smitta av coronaviruset.

– Man kan tolka det som att det kan vara det första inhemska smittfallet, men vi vet inte ännu, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, till TT.

Tagits ur tjänst

Ett större antal anställda vid sjukhuset som haft kontakt med patienterna har tagits ur tjänst, enligt Region Stockholm, som inte velat tala om hur många det rör sig om. Enligt uppgifter i DN och SvD kan det vara allt mellan drygt 20 och 40 personer.

S:t Görans sjukhus har gått upp i stabsläge för att kunna fatta snabbare beslut och underlätta samarbetet med bland annat Smittskydd Stockholm.

248 smittade

I Sverige var 248 personer konstaterat smittade med covid-19, enligt uppgift från Folkhälsomyndigheten i måndags eftermiddag, 9 mars.

Myndigheten rekommenderar sedan i dag också att de som varit i österrikiska Tyrolen testas för coronaviruet om de får feber, hosta och andningssvårigheter inom 14 dagar efter hemkomst. Det gäller fortsatt också för personer som varit i norra Italien, Iran, Kina och delar av Sydkorea.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida