Vårdutbildningar bantas i Lund

Kraftiga besparingar väntar för vårdutbildningarna vid Lunds universitet. Resultatet blir färre lärare och mer självstudier.

Under några övergångsår har Lunds universitet drivit vårdutbildningarna på uppdrag av Region Skåne. För det har universitetet dels fått ersättning från landstinget, dels statsbidrag. Sedan staten den 1 januari i år tog över huvudmannaskapet är det bara staten som betalar; knappt 68 000 kronor för varje helårsstudent.

I praktiken innebär det lägre inkomster.

För biomedicinska analytikerutbildningen blir övergången till det nya ersättningssystemet extra kännbar. För att kunna göra om utbildningen togs inga nya studenter in 1997 och 1998. Med det nya ersättningssystemet betyder det att förra årets budget på 8,7 miljoner kronor sänks med nära 40 procent i år till 5,3 miljoner.

För att minska kostnaderna har vikariat motsvarande två till tre heltidstjänster av totalt nio inte besatts. Genom att försöka byta undervisningslokaler hoppas ledningen kunna sänka hyreskostnaderna radikalt.

– Förhoppningsvis kan vi på så sätt slippa varsla personal. Men även om vi tidigare har haft ett mycket gynnsamt läge påverkas självklart kvaliteten på utbildningen. Det blir färre undervisningstimmar och studenterna får mindre stöd i labben. Å andra sidan är ett av målen för utbildningen att göra dem självständiga, säger föreståndaren Göran Thomé.

På sjuksköterskeutbildningen blir budgetminskningen inte lika drastisk. Budgeten minskar med cirka åtta miljoner kronor, från cirka 58 miljoner i fjol till 50 i år. Till detta kommer att utbildningen från och med i år måste betala nära nio miljoner kronor till landstinget för praktikplatserna.

Sedan något år tillbaka tillsätts inga vikariat, vissa lärare har sökt och fått forskningsuppdrag, de som har magisterexamen har uppmanats att söka in på licentiatutbildning och flera kliniska adjunktstjänster, där landstinget betalar halva lönen, har inrättats. Trots åtgärderna återstår 6 miljoner i underskott.

– Det kan innebära att 15 lärare av i dag totalt cirka 80 måste sägas upp eller erbjudas pension, säger prefekt Anna-Karin Dykes.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida