Varför dog Jan Bujakowski?

Ingrid Kampås. Människans varg254 sidor. Prisma 2004www.prismabok.se ISBN 91-5184-224-6

7 juni 2004

En krumelur i kanten av en tidningsartikel från 30-talet. Ett könsbyte. En missbildad pojke. Det är några av ingredienserna i deckaren med syster Mari, distriktssköterska i den halländska orten Sundsby, som mittpunkt.

En dag är hon ute och inspekterar sitt nyss förhyrda jaktarrende, när hennes hund nosar upp en död man. Det är den mystiske polacken Jan Bujakowski som ligger i framstupa sidoläge på skogsstigen. Hjärtinfarkt? Nej, han har inte dött en naturlig död.

Långsamt börjar härvan nystas upp, bland annat av Maris särbo Åke som är polis. Trådarna löper tillbaka till de nazistiska illdåden under 30-talet, till koncentrationslägret i Ravensbrück och till Botaryd, där änkan Birgit Vilmberger bor – det är förresten hon som arrenderat ut jakträtten till Mari. Men vart har Jan Bujakowskis röda cykel tagit vägen?

Ytterligare dödsfall och tillbud kantar historien innan den till slut når sin upplösning. På vägen dit får vi följa Mari i hennes dagliga värv på landsbygden, med för höga blodtryck, bensår och alla dessa vardagliga distriktssköterskeuppgifter – författaren är själv distriktssköterska. Dessutom hinner hon med ett litet lustmord på politikerkasten, i det här fallet personifierad av Jonas Bertilsson (v), vice ordförande i socialnämnden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida