Coronaviruset

Världens sjuksköterskor ber allmänheten om hjälp

Världens sjuksköterskor ber allmänheten om hjälp
ICN uppmanar allmänheten att hålla avstånd till andra, tvätta händer och självisolera vid symtom på sjukdom. Arkivbild: Mostphotos

Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, uppmanar allmänheten att stödja sjuksköterskor genom att fortsätta följa riktlinjer för handtvätt, social distansering och att stanna hemma vid minsta symtom.

14 augusti 2020

I samband med att många länder lättat på restriktionerna har spridningen av coronaviruset tagit ny fart. Det väcker oro hos ICN, som räknat ut att åtta procent av världens sjukdomsfall finns bland vårdpersonal. I början av juni gick organisationen ut med att mer än 600 sjuksköterskor har dött av coronaviruset, vilket Vårdfokus rapporterade om.

.

— Världen har visat sjuksköterskor och annan vårdpersonal stor uppskattning. Applåderna och all annan stöttning har stärkt moralen, men det sjuksköterskor behöver mest av allmänheten är att de håller sig själva, och andra, säkra för att minska trycket på sjukvården, säger Annette Kennedy, ordförande i ICN, i ett pressmeddelande.

Organisationen uppmanar allmänheten att bromsa spridningen genom att regelbundet tvätta händerna, hålla avstånd till andra och självisolera vid symtom på sjukdom. ICN uppmanar även allmänheten att bära munskydd offentligt. I Sverige finns dock inga rekommendationer om munskydd på allmänna platser, då Folkhälsomyndigheten anser att riskerna är större än nyttan.

Läs också: Karolinska institutet tar ställning för munskydd

— Genom att följa dessa enkla riktlinjer och de som utfärdats av ditt lands regering visar du ditt stöd för sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal som riskerar sin egen hälsa och till och med sina liv för att ta hand om andra, säger Annette Kennedy.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida