Världskongressen för biomedicinska analytiker lockade många

Den internationella organisationen för biomedicinska analytiker, ifbls, hade under september sin kongress i Sydkorea. Totalt deltog 8437, vilket är rekord i ifbls historia.

Sverige var ett av de länder som var bäst representerat, med 27 deltagare, men de allra flesta kom från Sydkorea. Det kan jämföras med att den förra världskongressen i Sverige för två år som lockade 600.

– På något sätt har koreanerna lyckats stimulera sina landsmän bättre än vad vi lyckades med, säger Lena Morgan, avgående ordförande i ifbls och ombudsman på Vårdförbundet.

Att lämna posten efter att ha fullgjort sina två år som
ordförande tyckte hon före kongressen i Seoul kändes vemodigt. »Det är nu jag börjar känna mig säker i rollen som ordförande«, sade hon då. Men efter att under en veckas tid ha suttit i ständiga styrelsemöten för att lösa frågan om den akuta ekonomiska krisen inom organisationen var det med en viss lättnad som hon lämnade över ifbls silverglänsande ordförandemedaljong till Ruth Pierce från Kanada.

Lena Morgan lämnar inte styrelsen helt. Under den kommande tvåårsperioden sitter hon med som »the last president«.

Ekonomin har varit ett stort problem för organisationen i många år. Den har inte blivit bättre av att flera av de större medlemsländerna har lämnat organisationen, bland annat England och Nya Zeeland. Sverige (de svenska biomedicinska analytikernas yrkesorganisation ibl och Vårdförbundet) har dock inga planer på att lämna
ifbls.

– Det blir allt mer tydligt att vi måste finnas med i de internationella sammanhangen. Biomedicinska analytiker är viktiga för människors hälsa över hela jordklotet, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet och en av deltagarna på kongressen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida