Västmanlandsuppror mot dåliga arbetsförhållanden

Västmanlandsuppror mot dåliga arbetsförhållanden
Nu får det vara nog, tycker sjuksköterskorna vid Västmanlands sjukhus som försöker gå samman och få upp arbetsgivarens ögon för den slitsamma arbetsmiljön. Arkvibild: Mostphotos

Sjuksköterskor och barnmorskor känner inte igen sig i personalchefens bild av att landstinget jobbar stenhårt för en bättre arbetsmiljö.

16 december 2013

På onsdag morgon, när landstingsstyrelsen i Västmanland träffas för ett sista möte innan jullovet, ska ansvariga politiker få en julklapp från sina medarbetare på golvet.

En grupp sjuksköterskor på Västmanlands sjukhus har tagit initiativ till att samla in namnunderskrifter bland sina kolleger. De vill visa att det inte bara är några få som tycker att arbetsmiljön börjar bli outhärdlig, att patienterna drabbas, att personalen sliter ut sig och att sjuksköterskornas löner måste upp.

Olika verkligheter

Det var en artikel i lokaltidningen VLT som blev starten på uppropet. När en reporter bad om att få träffa sjuksköterskor som kunde berätta om den tuffa arbetssituationen på lasarettet i Västerås dök ett 20-tal sjuksköterskor upp i olika åldrar och från olika avdelningar. Sjuksköterskorna gav en samstämmig bild av hur de sliter, jobbar dubbla pass och ser kolleger sluta på grund av låga löner och dåliga förutsättningar att göra ett bra jobb.

Svaret från personalchefen vid Västmanlands sjukhus, Eva Dannert, var i samma artikel att hon inte alls känner igen bilden som sjuksköterskorna målar upp.

”Vi arbetar stenhårt för att skapa en bra arbetsmiljö. Jag tycker att vi lyckas ganska bra”, säger hon till tidningen.

Känner igen sig

Cecilia Stoor, huvudskyddsombud och styrelseledamot i Vårdförbundet Västmanland, tycker att personalchefens svar är respektlöst mot personalen och känner själv igen resonemanget.

– Det är precis det här vi upplever som facklig organisation i samtal med arbetsgivaren, att de bemöter oss med att problemen endast finns på enstaka avdelningar när det handlar om något mer övergripande. Det finns arbetsplatser som har det bra, men det är för många som har det dåligt, där de inte hinner inte med sina arbetsuppgifter, säger hon.

Just nu är cirka 45 vårdplatser på Västmanlands sjukhus stängda på grund av sjuksköterskebrist. Sjukfrånvaron bland sjuksköterskor har ökat för tredje året i rad.

Börja lyssna

Med namnunderskrifter och en lista med frågor till landstingspolitikerna hoppas initiativtagarna till uppropet och Vårdförbundet att de ytterst ansvariga för vården i Västmanland börjar lyssna på sina medarbetare.

– Vi hoppas att de anställer mer personal, att det blir högre löner och att de börjar fokusera mer på kvalitén i den vård vi ger, inte bara på att vi lyckas korta köer och väntetider. Att vi klarar det beror på att personalen sliter ut sig, säger Cecilia Stoor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida