Veckans bok

Långnovell varje torsdag

4 maj 1998

Det är synd att boken blivit en färskvara, sa Författarförbundets förre ordförande Peter Curman häromåret. Tvärtom, tyckte förläggaren Lennart Högman, låt oss göra boken till en färskvara. Idén om Veckans bok var född. Nu är den också förverkligad. Sedan mitten av mars finns den att köpa på posten, bensinstationen eller i Konsum, beroende på var man vistas i landet, och även hos SJ och SAS. Varje torsdag kommer en ny bok av en ny författare, men omfånget och priset är detsamma.

– Där många människor vistas ska nyskriven, svensk litteratur av hög klass säljas till låga priser och i ett format som alla hinner med. Det ska vara lika lätt att köpa en bra bok som att köpa en tidning, säger förläggaren.

Lennart Högman jämför med traditioner i andra länder, där detta mellanformat mellan novell och roman är vanligt: de anglosaxiska länderna, medelhavsländerna, det gamla Ryssland.

Först ut den 19 mars var Jan Myrdal med en självbiografisk berättelse, En kärlek, om det tidiga 50-talet. Huvudpersoner är Jan Myrdal och hans andra hustru. Efter honom har Anita Salomonsson, Torbjörn Säfve och Ove Allansson publicerat sig (fler titlar ville förlaget inte släppa när detta skrevs). Kanske är de böckerna nu slut hos återförsäljarna, kanske finns enstaka exemplar kvar. Men varje torsdag kommer en ny Veckans bok, i alla fall under provperiodens sex månader.

Författare Jan Myrdal, Anita Salomonsson, Torbjörn Säfve, Ove Allansson med flera
Titel Diverse titlar.
60 sidor
Förlag Högmans förlag 1998
Cirkapris 40 kronor

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida