Veta sitt värde

För Ulrica Nilsson tog det 25 år i yrket innan hon titulerades med sitt efternamn i professionella sammanhang. Men ”namnet på skylten” har alltid varit en symbolfråga för henne. Som professor utgår hon nu från det i diskussioner med studenterna om hur man får sitt värde som profession. Om läkaren har ett efternamn men inte sjuksköterskan, vad signalerar det??

Frågan om efternamn eller inte har diskuterats flitigt genom åren, inte minst här i Vårdfokus och tidigare i Vårdfacket. Argumenten för bara förnamn har varit att det är en säkerhetsfråga men också en vilja att komma närmare patienten, att efternamnet kan öka avståndet.?

I vår intervju med omvårdnadsprofessor Ulrica Nilsson uttrycker hon klart att hon inte köper argumentet säkerhet. ”Det handlar om två saker: värde och makt”, säger hon. Och jämför med flyget där piloten har efternamn men inte flygvärdinnan.?

Hon peppar sina studenter att bli kaxiga, att känna stolthet för sitt yrke och ta en självklar plats i teamet.??

Kaxig blev en annan av våra intervjupersoner kallad av sin chef, när han begärde högre lön. Då ilsknade Andreas Papagiannis till och sa upp sig.?Nu, fem år senare, kan han se tillbaka på en karriär i bemanningsbranschen, först som uthyrd sjuksköterska till betydligt högre lön och senare med ett eget rekryteringsföretag. ?

”Vi är värda mycket mer för det jobb som vi gör” säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida