”Vi är värda mer”

Besvikna. En stor del av alla nyutexaminerade sjuksköterskor i landstingen har gått till jobbet i sommar, missnöjda med sin första lön.

Svenska regioner och landsting lyckas inte leva upp till nyutexaminerade sjuksköterskors förväntningar på en bra och rimlig lön. Det visar Vård­fokus första-lönen-kartläggning där bara en tredjedel av de landstingsanställda sjuksköterskorna som svarat på enkäten är nöjda med sin lön.

?I kommuner och privata vårdföretag är det tvärtom. Där ligger lönerna någon eller några tusenlappar högre än i landstingen och en majoritet av de nyutexaminerade känner sig nöjda.?

Caroline Karlsson, sjuksköterska på neuro­logen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, når precis upp till löneupprorets lägstanivå på 25?000 kronor i månaden. Hon tycker egentligen att det är en rimlig lön för en nyutexaminerad, berättar hon. Men vetskapen om branschens dåliga löneutveckling gör att hon hade velat gå in i yrket med en högre lön och därför är hon missnöjd.

??Många som svarat på Vårdfokus första-lönen-enkät resonerar på samma sätt. Det finns en frustration över att sjuksköterskeyrket är felvärderat, att landstingen bestämt sig i förväg för vad de tänker erbjuda nyutexaminerade och att tidigare erfarenhet bara ger någon hundralapp mer.??

Vårdförbundets vice ordförande Ann Johans­son förstår missnöjet. Lönen ska vara indi­viduell — allt annat är ett brott mot löneavtalet — och då måste chefen du träffar på anställningsintervjun ha utrymme och rätt förutsättningar att sätta lön, säger hon.

?— Framför allt är det viktigt att arbetsgivarna börjar jobba med löneutvecklingen, det tycker jag är ett större problem än ingångslönerna. När du får erfarenhet måste det synas på lönen och det ska vara tydligt från början att det finns möjlighet att både utvecklas i yrket och göra lönekarriär. 


3 röster från Vårdfokus första-lönen-enkät

Elida Eriksson.

Elida Eriksson, 22
Sjuksköterska vid ögon­kliniken på universitets­sjukhuset i Örebro
Lön: 25 200
”Min erfarenhet som undersköterska gav mig bara 200 kronor mer än andra nyutexaminerade, det känns inte rimligt tycker jag.”

 

 

Caroline Karlsson.

Caroline Karlsson, 23
Sjuksköterska på neuro­logen på Akademiska sjukhuset i Uppsala
Lön: 25 000
”Egentligen är jag inte jätte­missnöjd med min lön. Men med tanke på den dåliga löneutvecklingen så tycker jag det är för lite.”

 

Sandra Hermansson.

Sandra Hermansson, 23
Sjuksköterska på kirurgkliniken på Linköpings universitetssjukhus.
Lön: 25 300
”Jag tycker att hela yrket är felvärderat och är inte nöjd med min lön. Men jag brinner ändå för mitt jobb och känner att jag är där för patienternas skull.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida