Krönika: Vi behöver inte vänta på val

Krönika: Vi behöver inte vänta på val
Kawa Zolfagary. Foto: Josefin Mirsch

För många passar det inte att sitta i långa möten och skriva motioner. De nya rörelserna vill mer — nu.

Den utomparlamentariska rörelsen har växt, både i styrka och till antal. Det handlar om feminism, antirasism och fattigdomsbekämpning. Fatta, Megafonen och Soppkök Stockholm är några exempel. Det är rörelser som lyckats fånga upp missnöje och engagemang och rikta det mot rätt håll. Visst, det handlar främst om unga människor som inte har fastslagna ramar om hur politiskt engagemang måste se ut. Men jag tror att dessa rörelser kan och kommer att locka ännu fler. ??

Det finns några som kan allt om det dagliga politiska arbetet för förändring. Några som förstår att val är viktiga, men som tar strid varje dag för vad de tror på. Jag talar såklart om fackföreningsrörelsen. För oss spelar det roll vilka det är som sitter i regeringen, men det spelar nästan större roll hur många som organiserar sig på arbetsplatserna runtom i landet. Framför allt spelar det roll vad vi lyckas få fram i förhandlingar. Det är det som gör den svenska modellen så unik, att vi inte behöver vänta på politiker för att få bättre villkor, vi kan kämpa oss till dem själva. ?

Det är många som inte vill knyta sig till ett specifikt parti utan vill driva sina frågor utanför parlamenten. Fackföreningarna sitter inne med både kunskap och erfarenhet om hur man kan gå till väga, de nya rörelserna tillför innovation och friska vindar. ?Kanske kan man hitta en gemensam mark att stå på. Det finns nog metoder som fackföreningarna kan lära sig av när det gäller de nya rörelsernas sätt att organisera människor så lokalt som möjligt.??

Ibland är jag stel och van vid att arbeta på ett visst sätt. För mig passar det inte att sitta i långa möten, skriva motioner och dela ut flygblad. Jag förstår att det är ett viktigt arbete och jag är glad att det finns de som vill utföra det. Men jag gör själv mest nytta på andra sätt. Jag tror att många andra delar den känslan, det är nog ett av skälen till att de nya rörelserna lyckas mobilisera så många. ?

Låt oss lära av dem, låt oss ta vara på kunskaper vi tidigare struntat i och låt oss visa att det är mellan valen som det riktiga demokratiarbetet utförs.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida