Krishantering

”Vi hade ingen plan för att evakuera de boende”

”Vi hade ingen plan för att evakuera de boende”
Gatan utanför äldreboendet spärrades av och personalen kunde inte gå in eller ut från sin arbetsplats. Foto: Veronica Ljung-Nielsen/TT

Bombhotet mot en vårdcentral i Göteborg skapade även oro på Tre Stiftelsers äldreboende i samma hus. ”Vi hade ingen plan för en evakuering”, säger chefen Monica Berglund.

1 oktober 2021

Tidigare i veckan skedde en explosion i ett bostadshus i Göteborg och på torsdagen mottog en vårdcentral på Vegagatan ett bombhot. Enligt polisen fanns en eventuell koppling mellan händelserna.

Vårdcentralen tillhör närhälsan i Region Västra Götaland och ligger i en fastighet som ägs av Tre Stiftelser, som driver ett äldreboende i samma hus. 70 av de 115 lägenheterna är placerade direkt ovanför vårdcentralen.

Skickade in bombhundar

Sjuksköterskan Monica Berglund är chef över äldreboendet som har över 100 anställda, varav 30-40 arbetade under torsdagseftermiddagen.

– Vid tretiden fick vi beskedet att man skulle placera en ordningsvakt i anslutning till vår verksamhet på grund av att det fanns en hotbild mot vårdcentralen, säger Monica Berglund.

Monica Berglund. Foto: Foto: Katja Ragnstam/Tre Stiftelser.

Strax därpå var gatan utanför full av utryckningsfordon, poliser och brandmän.

– De meddelade att de skulle söka igenom de två nedersta planen i huset med bombhundar, säger Monica Berglund.

Förutom vårdcentralen finns där kontor, förråd och omklädningsrum som tillhör Tre Stiftelsers äldreboende samt hyresgäster som bedriver bland annat fotvård, frisör och sjukgymnastik.

Själv befann sig Monica Berglund tio minuter från platsen och sammankallade beredskapsgruppen bestående av verksamhetschef, HR-chef, kommunikatör och MAS.

– Det är pandemigruppen, så just nu har vi väl inarbetad rollfördelning och struktur för kommunikation. Vi skickade ut mejl till anhöriga, sms till all personal med information om vad vi visste just då och svarade på frågor från media, samtidigt som vi följde tv-nyheterna.

”Allmän förvirring”

Monica Berglund är kritisk till att hon och de andra cheferna inte uppdaterades av polisen om händelseutvecklingen.

– Det verkade vara allmän förvirring. Jag har ännu inte fått veta varför vårdcentralen evakuerades men inte äldreboendet. Om det small skulle ju även vi påverkas. Kanske agerade polisen professionellt utifrån sina arbetssätt, men vi hade inte kunskaper att hantera ett bombhot professionellt. Vi skulle behövt mer information för att lugna boende och personal.

Någon plan för evakuering fanns heller inte.

– Det hade blivit ett jättepådrag. De flesta boende har rullstol eller rollator och behöver hjälp att ta sig ut. Vi äger ett höghus i närheten med 25 tomma lägenheter dit vi skulle kunna evakuera några av de boende, men det rymmer ju inte alla.

Vid kvart i fem såg Monica Berglund och hennes kollegor att stegbilarna åkte iväg och avspärrningarna togs ned.

– Det kändes som två långa timmar. Det var frustrerande att inte få en kontakt med insatsledarna under tiden.

Debriefing med psykolog

Personalen som slutade fick inte lämna byggnaden och de som skulle gå på sina arbetspass släpptes inte in, vilket orsakade oro och frågor.

– Hela situationen förvärrades såklart av att det hade varit en stor explosion i stan tidigare i veckan. Men jag tyckte ändå att det var ganska lugnt.

Under fredagen erbjöds all personal debriefing med en psykolog och de chefer som varit i tjänst uppmanades till ett samtal.

– Vi bedömde att de var stresspåverkade. Det märks genom att man blir helt slut efteråt.

Det gäller även Monica Berglund själv.

– I dag är jag oerhört glad över att bombhundarna inte hittade något. Samtidigt vill jag få klarhet i vad vi ska förvänta oss om något liknande händer igen. Om vi inte ska få någon information är det bra att veta i förväg. Nu får vi också fundera på om vi ska ha en evakueringsplan och i så fall samverka med staden, säger hon.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida