Sommar 2021

”Vi kommer behöva semester efter semestern”

”Vi kommer behöva semester efter semestern”
Annika Forssander är styrelseledamot för Vårdförbundet Västerbotten och arbetar själv inom den kommunala vården i Skellefteå varje sommar. Foto: Privat.

Helgbemanning på fredagar, ansvar för hundratals patienter och långa resvägar. Arbetsbelastningen för sjuksköterskorna i Skellefteå kommun i sommar har redan lett till två Ivo-anmälningar, trots att schemat inte börjat gälla ännu.

Sommarbemanningen bland sjuksköterskorna i den kommunala vården i Skellefteå är så låg att det riskerar att gå ut över både patienterna och personalens hälsa. Det framkommer i två anmälningar som skickades till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i slutet av förra veckan.

Från och med midsommarveckan och åtta veckor framåt ska sjuksköterskorna i Skellefteå kommun arbeta i en särskild semesterorganisation. Fem olika områden slås ihop till ett vilket möjliggör att personal från särskilda boenden, korttidsboenden och hemsjukvård kan hoppa in för varandra.

Fredagar kommer att räknas som helg med färre i tjänst och 13-timmarspass för enstaka sjuksköterskor. Det innebär bland annat att allt rutinarbete med patienterna ska ske måndag till torsdag och att sjuksköterskor kan ha ansvar för upp emot 500 patienter under vissa tider av dygnet.

– Jag har sett många olika lösningar under alla mina år som sjuksköterska, men det här är den mest katastrofala. Med den låga bemanningen som de räknar med finns det stora risker både för patienter och personal, säger en sjuksköterska inom Skellefteå kommun.

Vårdförbundet kritiska

Sjuksköterskan, som vill vara anonym, tror att många kollegor riskerar att gå in i väggen efter den här sommaren.

Annika Forssander, styrelseledamot för Vårdförbundet i Västerbotten och själv anställd som sjuksköterska inom kommunen, bekräftar den stora oron som finns. Kollegorna är rädda för att göra misstag när de har så många patienter att ta hand om och hon undrar om de kommer att orka.

– Överlag ser schemat ganska bra ut för de enskilda sjuksköterskorna, förutom de 13-timmarspass som vissa fått. Men om man ser till hela organisationen och den arbetsbelastning de kommer att ha när de jobbar är det inte bra, säger Annika Forssander.

Sarah Lundberg, som är verksamhetschef för vård och omsorg inom Skellefteå kommun, säger att organisationen är nödvändig för att alla sjuksköterskor ska få fyra veckors semester i år.

– Tidigare år har vi löst det genom förskjutna semestrar och att personal tagit extrapass, men efter pandemin kan vi inte göra det. Det är inte hållbart och vi vet ju inte om det kommer en andra våg, säger hon.

Flera stödfunktioner

Sara Lundberg pekar på att kommunen har infört flera stödfunktioner som kommer att underlätta för sjuksköterskorna, bland annat ett system för digital signering som är tillgängligt för alla oavsett var man befinner sig. Digitala konsultationsmöjligheter och extra sjuksköterskor som kan hoppa in där det behövs. Det kommer också finnas förstärkning med undersköterskor och närvarande chefer.

Hur kommer det sig att Ivo fått två anmälningar om situationen?

– Det kan alltid finns en oro inför nya arbetssätt, det förstår jag. Men vi har varit väldigt framgångsrika i vår digitala utveckling som vi jobbat med i ett par år nu och det är åt det hållet vi måste gå. Kompetensförsörjningen kommer att vara ett problem i framtiden för alla, säger Sarah Lundberg.

Hon säger att det också finns sjuksköterskor som är jättenöjda och att det kommer att finnas chans för en femte semestervecka för vissa som önskar det.

Ser du några risker för patientsäkerheten i sommar?

– Det tror jag inte. Sjuksköterskorna måste också kunna prioritera vad de ska göra, det ligger i deras roll. På så sätt blir också vården mer personcentrerad och det är i linje med det vi ska göra. Vi samarbetar också nära regionen när det gäller utskrivningar av patienter, säger Sarah Lundberg.

Den anonyma sjuksköterska som Vårdfokus pratat med tror att den slimmande organisationen handlar om ekonomi.

– Jag vet flera kollegor som hellre jobbar extra eller skjuter på semestern för att få en bättre bemanning och ökad trygghet. Jag är övertygad om att det handlar om pengar, eftersom den lösningen  kostar mycket mer, säger hon.

Sarah Lundberg förnekar att det handlar om pengar, utan framhåller att det är sjuksköterskornas återhämtning som är i fokus.

Semestern räcker inte till

Vårdförbundets Annika Forssander håller med om att det är mycket viktigt att medlemmarna får ta ut sin lagstadgade semester. Men säger samtidigt att ”Vi ska ju överleva den här sommaren. Och våra patienter med.”

– Som det ser ut nu så kommer många bli så trötta att de kanske inte hinner varva ner ordentligt på semestern. Risken är att vi kommer behöva en semester efter semestern, säger Annika Forssander.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida