»Vi måste ge bättre medlemsförmåner«

En ökad satsning på förmåner blir en av konsekvenserna av medlemsundersökningen som nyligen presenterades.

28 februari 2003

Undersökningen visar ett tydligt missnöje med förbundet. Bara 14 procent tycker nämligen att Vårdförbundet har bra medlemsförmåner.

? Vi har sett det tidigare, men det blev ännu tydligare nu att medlemmarna tycker att Vårdförbundet ska erbjuda fler och bättre förmåner, säger Eva Fernvall.

Hon säger att det egentligen inte är fackets uppgift, men att man måste lyssna på medlemmarna och erbjuda dem något som kan ge ett mervärde av medlemskapet.

? Alla fackförbund har i dag någon form av förmåner och vi måste bli bättre på det.

Samarbete med resebyrå
Förutom det mer traditionellt fackliga, i form av till exempel juridisk hjälp vid ansvars- och uppsägningsärenden, har Vårdförbundet även tidigare erbjudit vissa andra förmåner. Bland dessa kan nämnas olika försäkringar, medlemslån och ett förmånligt elavtal via tco.

Nyligen utökades dessa genom ett samarbete med den danskbaserade resebyrån dtf-travel; ett samarbete som ger medlemmarna billigare boende på resor i första hand i Sverige, men även i Europa. Själva resan däremot får var och en ordna själv.

Kompetensförsäkring
? Resor är något som efterlysts och därför har vi startat det här samarbetet, säger Eva Fernvall.

Någon ny liknande förmån är ännu inte klar, först vill man ha en utvärdering av samarbetet med resebyrån. Idéer finns dock.

? Vad som kanske kan bli aktuellt är någon sorts kompetensförsäkring; att medlemmarna själva kan spara för att sedan använda pengarna vid till exempel en utbildning, säger hon.

Eva Fernvall betonar vikten av att ha förmåner som kopplas till tryggheten både i anställningen och livet.

? Självklart kontrollerar vi också att de företag vi diskuterar med är seriösa, till exempel när det gäller anställningspolicy.
Hon tror inte att frågan om förmåner är avgörande för att vara medlem i förbundet. Däremot, säger hon, är den betydelsefull för mångas känsla för Vårdförbundet.

Fotnot: Vårdförbundets medlemsförmåner kan jämföras med till exempel Läkarförbundets och Kommunals. I medlemskapet i Läkarförbundet ingår bland annat försäkringar, medlemslån och rabatt på bilinköp. Den som är medlem i Kommunal får automatiskt en hemförsäkring och en fritidsförsäkring utan extra kostnad. Dessutom är Kommunal (både centralt och avdelningar) ägare/delägare i semesteranläggningar i bland annat Härjedalen, Roslagen och Italien.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida