»Vi måste ha samtal samtidigt«

Flera lokala avdelningar har själva tagit fram skriftliga löneråd. Men att bara sätta ett papper i handen på medlemmen räcker inte, konstaterar Eva Strandh ordförande i Värmland.

Värmland var bland de första att ta fram en skrift. Din lön kom ganska snart efter att det första femårsavtalet blev klart 1996. Sedan har den reviderats efter hand.

– Vi hade fått ett nytt och annorlunda avtal. Eftersom det inte fanns något annat kände vi att våra medlemmar behövde någon sorts hjälp, säger Eva Strandh.

Din lön skickades ut till alla medlemmar i länet. Den har också använts i utbildningar och vid möten.

– Då har vi bland annat pratat om vilket stöd medlemmen kan få från sin förtroendevalda på arbetsplatsen och från avdelningen, säger Eva Strandh.

I dag har Din lön till stor del spelat ut sin roll. I stället
används förbundets centrala Lönsamt!

– Fortfarande är det viktigt att vi kan ge medlemmen ett skriftligt material som stöd. Men det handlar inte bara om att sätta ett papper i handen på medlemmen, vi måste samtidigt ha ett samtal om innehållet och tolkningar, säger hon.

Ann-Sofie Togner är Vårdförbundets ordförande i Kalmar och står bakom den Fickhandbok som Kalmaravdelningen lät trycka i 7000 exemplar och skickade ut till alla medlemmar till julen 2002.

Den delas också ut till alla studerande när de tar examen.

– Det fanns mycket diskussion kring individuell lönesättning, att så mycket ansvar läggs på den enskilde och undran över vad man i så fall ska ha facket till. Därför satte vi samman handboken. Samtidigt betonade vi för styrelseledamöter och förtroendevalda ute på arbetsplatsen hur viktig deras roll och ansvar är, berättar hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida