”Vi ska inte ta över kommunalarnas arbetsuppgifter”

Vårdförbundet sätter stopp för att sjuksköterskor från thorax-operation ska ta över de arbetsuppgifter som Kommunals medlemmar gör på sterilcentralen.

Arbetsgivaren, Umeå sjukvård, krävde att sjuksköterskorna på thorax-operation skulle utföra arbetsuppgifter som Kommunals strejkande medlemmar normalt gör på sterilcentralen.

Men så blir det inte. Vårdförbundet i Västerbotten har sagt nej och lagt ett tolkningsföreträde från klockan 24 natten mellan 30 april och 1 maj och så länge strejken pågår i Västerbotten, det vill säga till den 5 maj.

– Tolkningsföreträdet gäller alla sjuksköterskorna. Orsaken är att arbetsgivaren ville att de skulle utföra arbetsuppgifter som de aldrig utför annars, säger Lena Sjölin, Vårdförbundets ordförande i Västerbotten.

Tolkningsföreträdet innebär att det är Vårdförbundets inställning som gäller och att det krävs en förhandling för att arbetsgivaren ska få igenom sin syn på frågan. Någon förhandling blir det dock inte.

– Nej, vi har inte tagit något beslut om att dra i gång någon sådan process även om vi inte riktigt förstår Vårdförbundets inställning. Däremot kommer vi att beordra skyddsarbete om det föreligger en fara för liv och hälsa, säger Gunnar Lööf, förhandlare och en av de konfliktansvariga för Umeå sjukvård. 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida