”Vi vet att det hjälper”

På Råneå vårdcentral behandlar distriktssköterskorna psykosomatisk smärta med hjälp av ögonrörelser. Metoden är en nära släkting till EMDR.

7 april 2003

En dag i veckan ägnar distriktssköterskorna Anne-Charlotte Lindqvist och Bodil Riström åt att ta hand om patienter med psykosomatisk smärta. Metoden kallas bsö, Bearbetande samtal med ögonrörelser.

Till deras mottagning remitteras patienter som trots omfattande utredningar och analgetika inte blivit av med sin smärta.
I dag är deras mottagning populär men så har det inte alltid varit.

? Vi gick en kurs för fem år sedan som hölls av Svenska föreningen för klinisk och experimentell hypnos. Då var bsö-metoden fortfarande ifrågasatt och vi fick behandla frivilliga patienter på kvällstid för att upprätthålla vår kunskap, minns Anne-Charlotte Lindqvist.

Men sedan tre år tål bsö dagsljus på Råneå vårdcentral och distriktssköterskorna har beviljats statliga Dagmarpengar i två omgångar till olika projekt. I vår ska resultaten redovisas. Men Bodil Riström kan redan nu ge en fingervisning.

? Vi vet att bsö hjälper. Det ser vi genom att de med långvarig smärtproblematik minskar på analgetika och framför allt ser vi att sjukskrivningsdagarna minskar.

Precis som vid emdr syftar bsö till att efterlikna de ögonrörelser som förekommer under rem-sömnen. Tanken enligt bsö-metodens upphovsman, anestesiologen Björn Ogéus, är att ögonrörelserna ska göra det lättare att framkalla bilder av upplevelser som kan vara orsaken till smärtan. Men det är de bearbetande samtalen som är avgörande. bsö skiljer sig från emdr bland annat genom att patienten ritar bilder av sig själv och sina upplevelser. Med hjälp av symboler för olika typer av smärta ritar patienterna var smärtan sitter.

Behandlingen utför de två distriktssköterskorna tillsammans och den tar ungefär en och en halv timme. Men man arbetar bara med ögonrörelserna under sammanlagt en halvtimme. En av sjuksköterskorna för anteckningar om vad som sägs medan den andra framkallar ögonrörelserna och leder samtalet med patienten.

Ögonrörelserna framkallas genom att patienten, en minut i taget, följer behandlarens två uppsträckta fingrar med blicken då de förs fram och tillbaka framför ögonen. Ögonrörelserna varvas med det bearbetande samtalet. Patienten blundar då medan han/hon berättar vilka tankar och känslor som kommer fram. Anne-Charlotte Lindqvist beskriver det som att patienten efter ögonrörelserna får kontakt med sitt undermedvetna, där censuren inte är lika stark. Under behandlingen pratar de även om bilden som patienten ritat av sig själv.

Bilden hjälp att prata
? Bilden är till för att hjälpa patienten att prata. Efter ett par behandlingar får han/hon rita en ny bild av sig själv och vi ser ofta en stor skillnad. I början föreställer bilden ofta ett barn och porträttet saknar kläder. Sedan sker en utveckling, säger Anne-Charlotte Lindqvist.

De flesta patienter som kommer till deras mottagning lider av psykosomatisk smärta men även patienter med fobier behandlas.

? När det gäller patienter med tydliga problem som fobier kan det räcka med fem behandlingar, medan smärtpatienterna kan kräva upp till femton, säger Anne-Charlotte Lindqvist.
Det faktum att emdr-metoden, som kan sägas vara urmoder till bsö-metoden, endast får utövas av psykoterapeuter med tio års erfarenhet kommenterar Bodil Riström så här:

? De som jobbar inom psykiatrin och hör att vi jobbar med ögonrörelser blir förskräckta. De är rädda för att vi river patientens försvar. Men vi behandlar andra sorters patienter än vad de gör inom psykiatrin. Våra patienter kommer på remiss från läkare och alla med en psykiatrisk diagnos är exkluderade.

Lästips:
Ogéus B, Läkebok för trasiga själar, Libris 2001

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida