Vilka villkor önskar du dig?

2 september 2015

Den frågan ställde Lindesbergs kommun i en annons för att locka sjuksköterskor till kommunen. Det kan naturligtvis ses som en desperat åtgärd när många vårdarbets­givare ibland inte har fått en enda sökande på sina annonser. Men det kan också uppfattas på ett annat sätt, som några artiklar i Vårdfokus visar: en ny, lyssnande attityd.?

200 sjuksköterskor på Höglandssjukhuset i Eksjö skickade före sommaren ett protestbrev till sjukhusledning och ansvariga politiker. Det handlade om missnöje med både arbetsvillkor och lönepolitik. ?

Till sjuksköterskornas stora förvåning fick de svar från arbetsgivaren. Efter diskussioner med sjuksköterskorna och Vårdförbundet kom man dessutom fram till en handlingsplan med bland annat introduktionsprogram för nyanställda och lönepåslag för de som arbetar natt.??

I Region Örebro har arbetsgivaren börjat intervjua sjuksköterskor som slutar. Målet är att med hjälp av svaren skapa attraktiva arbetsplatser.?

I Region Jämtland införs en karriärstege som ska visa på möjligheten att utvecklas. Arbetssökande vill veta vilka chanser de har att göra karriär. Med en tydlig karriärstege ska det bli enklare att svara på den frågan och förhoppningsvis göra Region Jämtland mer eftersökt som arbetsgivare.?

Kan detta bli en god spiral? Att vårdens arbetsgivare sporrar varandra att skapa en bra arbetsmiljö med goda villkor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida