Vill anpassa it till behoven

5 augusti 2005

Den första kullen studenter som gått Karolinska institutets fyraåriga kurs i medicinsk informatik är klar med sin utbildning. En av dem är sjuksköterskan Maria Lundqvist. Hon har inga särskilda framtidsplaner ? det är ett nytt område så det finns enligt henne inga färdiga tjänster att söka.
? Men jag skulle vilja utforma it-system som är anpassade till vårdens och vårdpersonalens behov, och göra det tillsammans med personalen själv, säger hon.

I sin D-uppsats undersöker hon tillsammans med kurskamraten Wai-Yu Ho en webbaserad läkemedelsutbildning i ämnet äldre och läkemedel för personal inom äldreomsorgen, som Läkemedelsindustriföreningen startade 2004. Drygt hälften av dem som gått kursen var nöjda med den. Men det var bara två av 27 tillfrågade äldreboenden i Uppsala och Täby som hade genomfört kursen.
? Det finns jättemycket att göra, säger Maria Lundqvist. Den viktiga informationen drunknar i de stora informationsmängder som finns numera. Det gäller att hitta system så att man hittar relevanta data.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida