Vill ha granskning av de patientnära analyserna

På senare år har den tekniska utvecklingen inom laboratoriemedicinen accelererat. Ewa Grodzinsky saknar en ingående diskussion kring vilka analyser som behöver göras nära patienten - var och i vilka sammanhang.

På IFBLS världskongress i Stockholm den 13-18 juni ska biomedicinska analytikern Ewa Grodzinsky, verksamhetschef och handledare på FoU-enheten för närsjukvården i Östergötlands landsting, tala om vikten av att på allvar diskutera den patientnära analystekniken. Hur den bör användas – när, var, i vilka sammanhang, av och för vem och till vilka kostnader.

– På vårdcentraler med patientnära analyserande har man i hög grad fokuserat på tekniska prestanda och på att kvalitetssäkra instrumenten, så att vi verkligen kan lita på resultaten. Det ska de ha en eloge för, det är jätteviktigt. Men samtidigt har man inte riktigt funderat igenom vilka av alla dessa analyser som gör störst nytta att ha patientnära.

En utveckling som har skett parallellt med utvecklandet av patientnära instrument är införandet av datoriserade journaler och förbättrad logistik.

För 20 år sedan kunde endast ett mycket litet antal analyser göras i primärvården. De allra flesta proverna skickades till ett centrallaboratorium, med veckolånga svarstider. Med en bra transportgång i kombination med modern informationsteknologi går det i dag att få svar samma dag som provet tas, ibland inom några timmar.

– Det här har man inte riktigt tagit hänsyn till när man byggt ut de patientnära verksamheterna. Därför anser jag att vi måste stanna upp nu och ta oss en ordentlig funderare över hur vi på bästa sätt ska kunna utnyttja de nya möjligheter som finns, säger Ewa Grodzinsky.

I höstas presenterade hon en jämförande studie av de patientnära analysverksamheterna på vårdcentralerna i Östergötland och i Jönköpings län. Åtta klinisk kemiska analyser ingick i studien.

Till hennes förvåning visade det sig att många läkare inte utnyttjade de snabba svarstiderna fullt ut på de ställen där det fanns patientnära laboratorier. Patienterna fick i princip inte svar på sina prover snabbare än om de hade skickats till centrallaboratoriet.

Innan Ewa Grodzinsky hann gå vidare och ta reda på varför det var på det sättet beslutades om en drastisk neddragning av antalet analyser på vårdcentralerna i Östergötland, från ett 50-tal till drygt 10 analyser.

– Det har försvårat möjligheten att göra en uppföljande studie på ett objektivt sätt, säger Ewa Grodzinsky.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida