”Vill inte ha en sommar som förra året igen”

Ett år med pandemin har slitit hårt på de vårdanställda och behovet av återhämtning är stort. I Västra Götaland lovar NU-sjukvården redan nu fyra veckors sammanhängande semester för vårdpersonalen, medan andra regioner knappt har börjat planeringen.
– Förra sommaren hade medlemmarna viss förståelse för att semestrarna kunde skjutas upp, eftersom covid-19 fortfarande var så nytt då. Men redan då hade många svårt att förstå varför hela NU-sjukvården behövde skjuta på semestern. Nu finns nog ingen förståelse kvar. De är alldeles för slutkörda, säger Anna Tjus, förtroendevald för Vårdförbundet i NU-sjukvården i Västra Götaland.

för Vårdförbundet,
NU-sjukvården VGR
Det verkar även arbetsgivaren ha förstått. Redan i februari lovade sjukhusdirektören för NU-sjukvården Björn Järbur att alla ska få fyra veckors sammanhängande semester under juni till augusti. Vilket är helt i linje med semesterlag och kollektivavtal.
– Det är välkommet från vår sida att det är så tydligt. Sedan får vi se. Arbetsgivaren brukar komma med erbjudanden om att skjuta upp semester, säger Anna Tjus.
Semester under pandemin
Pandemi eller ej – Semesterlagen och kollektivavtalen gäller. Det innebär att du har rätt till fyra veckors sammanhållen semester, och den ska normalt läggas under juni-augusti. Perioden kallas huvudsemester.
Om arbetsgivaren vill förlägga semestern till maj eller september måste det förhandlas med Vårdförbundet först.
Huvudsemestern kan i undantags fall förläggas till oktober-december. Men då ska den anställda själv ha efterfrågat det, eller att det finns i ett lokalt kollektivavtal. Det krävs också särskilda skäl för arbetsgivaren att förlägga huvudsemestern då. En pandemi behöver inte räknas som ett särskilt skäl.
Källa: Vårdförbundet
Förra året skulle semestrarna först inte börja förrän i mitten av juli och pågå långt in i september för att klara bemanningen under pandemins första sommar. Men när covidpatienterna blev färre, kunde vårdpersonal med kort varsel välja att gå på semester redan i juni ändå. Personal på bland annat iva och akuten behövde dela upp sin semester på två veckor i taget.
– Vi vill inte ha en sommar som förra året igen, säger Anna Tjus.
I år har Västra Götalandsregionen meddelat att de vill att personalen tar ut all inarbetad semester i år, varav fyra veckor under sommaren. Den 22 mars ska regionen vara klar med semesterplaneringen och lämna över den till facket. Enligt sjukhusdirektören är sommarplaneringen nära mållinjen.
En del verksamheter kan komma att stänga helt under en period, så personalen får så kallad industrisemester. I andra verksamheter, som ambulansen, kommer personalen behöva turas om att jobba och täcka upp för varandra för att klara sommarbemanningen.
– Det är inte bara återhämtning, det ska vara rekreation också. Om man inte får vara ledig med familjen, kanske man inte bryr sig om att ta ut semestern. Det borde inte kännas som en påtvingad ledighet. Det borde vara att man får semester så att man kan ta hand om sig själv på bästa sätt, säger Anna Tjus.
Långt kvar i semesterplaneringen på flera håll
Andra regioner har inte kommit lika långt i planeringen. I ett mejl till Vårdfokus skriver Region Norrbottens HR-direktör att de ännu är tidigt i processen men att deras mål är att kunna ge fyra veckor semester under juni till augusti. HR-avdelningarna på Karolinska universitetssjukhuset och Region Gävleborg säger att det är för tidigt att svara på Vårdfokus frågor.

iva-sjuksköterska,
Gävle sjukhus
Men även i Gävleborg är tanken att de anställda ska få fyra veckor semester i sommar. Förra året fick alla minst tre veckor semester under sommaren. De som flyttade fram sin fjärde vecka fick, efter långa förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren, 15 000 kronor och sju extra semesterdagar. En del fick inte sina semesterbesked förrän långt in i juni.
I år har iva-sjuksköterskan Anna Wimalm på Gävle sjukhus redan fått reda på vilken semesterperiod det är tänkt att hon ska få. Samtidigt har den tredje vågen just slagit in hårt över regionen som återigen bemannar upp covidvården.
– Jag är optimistisk, så min magkänsla är att vi får våra semestrar. Jag har dessutom säkrat upp med att vara föräldraledig i sommar, det går inte att ta bort. Samtidigt finns en oro för att vi inte ska få alla våra veckor. Eftersom vi inte fick det förra året är vi helt slut nu. Det fanns ju en planering även förra året, bara att den sprack, säger iva-sjuksköterskan Anna Wimalm.
Den tredje vågen oroar, liksom det uppdämda vårdbehovet av till exempel operationer.
– De som jobbar kommer få jobba mycket. Det kommer inte bli en lugn sommar, säger Anna Wimalm.