Vill se höjd status för livsstilshjälp

Vill se höjd status för livsstilshjälp
Vården behöver bli bättre på att hjälpa patienter att förbättra sina levnadsvanor. Foto: Getty images

Att hjälpa människor förändra sin livsstil måste få mer resurser och högre prioritet. Det skriver Socialstyrelsen i en ny rapport.

3 april 2018

Något fler får i dag stöd från vården att förändra sina levnadsvanor jämfört med när Socialstyrelsens nationella riktlinjer för förebyggande metoder kom för sex år sedan. Det konstaterar myndigheten i en ny rapport. ?

Men fortfarande finns mycket att göra.??

Ohälsosamma matvanor, rökning, för mycket alkohol och stillasittande är de främsta orsakerna till att allt fler drabbas av olika kroniska sjukdomar. Det preventiva arbetet med fokus på livsstilsförändringar måste prioriteras högre, få mer resurser, högre status och ett tydligt långsiktigt politiskt stöd, konstaterar Socialstyrelsen i sin rapport.??

Västerbottens läns landsting, som genomför hälsoundersökningar, tas upp som ett positivt exempel. Att erbjuda hälso­samtal har också blivit vanligare. Det sker i dag i åtta landsting och regioner och fler är på gång. ?

Men både vårdgivare och patienter anser generellt att vården lägger för lite tid och pengar på preventivt arbete, enligt rapporten.

?— En stor del av hälso- och sjukvårdens insatser handlar i dag om att behandla olika kroniska sjukdomar. Om kunskapen ökar om hur man i stället förebygger sjukdomar kan vi minska både lidande och kostnader, säger Ingrid Schmidt, utredare på Socialstyrelsen.

Läs rapporten:
Bästa möjliga hälsa och en hållbar hälso- och sjukvård. Med fokus på vården vid kroniska sjukdomar. Lägesrapport 2018.
Kan laddas ner från Socialstyrelsen.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida