Vimmel på Donners plats med hälsotema

Vårdförbundet var på plats under Almedalsveckan i Visby. I folkvimlet bjöd förtroendevalda på frukt och alldeles intill hölls ett seminarium om ungas hälsa. Anna Vellet från förbundsstyrelsen pratade hälsa med många besökare.

5 augusti 2004

Hellre mandariner än Mc Donalds! Visst tänker jag på min hälsa, det ser du väl här!

Vältränade Joon Karlsson pekar utan blygsel på sin bara, brunbrända bringa. Han är på Gotland för att träffa tjejer. Vårdförbundet? Det har han inte hört talas om. Men när han får höra att det är ett fackförbund för bland annat sjuksköterskor säger han inte utan stolthet att han själv tillhör Transport.

Vi har stött ihop framför Vårdförbundets tält på Donnersplats i Visby. Almedalsveckan pågår för fullt. Kända personer hastar gatorna fram, från seminarium till seminarium. Vill de hinna med alla har de en omöjlig uppgift: det finns 140 att besöka.

De vanliga turisterna mer liksom släntrar förbi. De har tid att stanna till en stund. Mandarinerna i korgen och bubbelvattnet i flaskan lockar kanske, Anna Vellet och Ejja Häman Aktell från förbundsstyrelsen fångar in dem som stannar till och berättar om det seminarium som Vårdförbundet just denna onsdag arrangerar på tema barns och ungdomars hälsa.

Barns och ungdomars hälsa handlar mycket om övervikt och kamp mot onödigt socker och onödiga kalorier. Därför känner sig Vårdförbundets representanter provocerade av de godisförsäljare som ställt upp vagnarna med sitt fördärvliga innehåll bredvid Vårdförbundets tält.

Majsan Almberg och Niklas Andersson har fått information om Vårdförbundets seminarium. När jag frågar om deras åsikter om dagens tema tar de upp det myckna sockret i barnmatsburkarna, aktuellt i medierna just vid denna tidpunkt. Och förstås söta läskedrycker i för stora mängder, chips och annat fett och onyttigt.

– De ekonomiska intressena är starkare än samhällsintresset, säger Majsan Almberg och tar som exempel att ett stort läskedrycksföretag fått tillstånd att sätta upp en automat i en skola i hennes närhet.

– Vi följer ju alltid usa. Så snart är väl mer än halva befolkningen överviktig här också! säger de som avslutning, allt medan de försiktigt lotsar 4-årige sonen Rasmus förbi remförsäljarna.

Gerd Silk och jag har träffats förut. Men nu har hon flyttat från Örebro till Gotland och ett jobb som verksamhetschef för två hopslagna vårdcentraler. Även om hon inte längre är aktiv i förbundet (men medlem!) är hon stolt över att Vårdförbundet visar upp sig.

Ett av Gerd Silks stora intressen är det förebyggande arbetet. Det handlar det förstås om på Vårdförbundets seminarium om barns och ungdomars hälsa, men Gerd Silk väljer ett annat, som handlar om fallolyckor.

– Har du tänkt på hur mycket förebyggande arbete distriktssköterskor utför? säger som avslutning på vårt korta möte.

Så passerar några middagstimmar på Donners plats i Visby. Utan att det är någon rusning har Anna Vellet och Ejja Häman Aktell full sysselsättning. Medlemmar i Vårdförbundet inbjuds att komma på seminariet. Intresserad allmänhet diskuterar folkhälsa. En och annan lokal makthavare stannar till för en stunds munhuggning.

Och katten vet om det inte är fler som stannar till vid Vårdförbundets mandariner än vid godisremmarna i ståndet bredvid!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida