Visby runt med cykelkärra och flygblad för att skapa möten

Ibland får man byta grejer med varann, säger Ejja Häman Aktell till folkpartiets flygbladsutdelare på Strandgatan, och får ett av hans blad i utbyte mot sitt eget.

5 augusti 2005

Det är hennes och Lisbeth Löpare Johanssons tur att den här förmiddagen gå runt på stan och bjuda in till Vårdförbundets seminarium Fylla, fetma och förluster under Almedalsveckan i Visby. Åtta av förbundsstyrelsens medlemmar tillbringar den varma juliveckan med att gå på seminarier och träffa folk. Och med att dra förbundets inhyrda cykel med cykelkärra runt Visbys gator.

Dagen innan har jag varit på ett seminarium som Vårdförbundet arrangerat i samarbete med Jobs and Society, en organisation där företrädare för det offentliga och den privata företagsamheten samarbetar för att hjälpa dem som vill starta eget.
Anna-Karin Eklund bidrar med två punkter till den lista över viktiga åtgärder som blir resultatet av mötet: hon önskar sig att man ska lära ut entreprenörskap redan under vårdutbildningen (»så gör man till exempel på frisörutbildningen, det har jag sett på nära håll«) och att landsting och kommuner utformar anbudshandlingar så att de främjar mångfalden.
Men den här dagen har jag stämt träff med Lisbeth Löpare Johansson och Ejja Häman Aktell. Lisbeth avslöjar cykelkärredragarnas taktik:

? Vi har några fasta punkter vi går till, entréerna till Wisby hotell, Frälsningsarméns lokal på Mellangatan och Strand hotell. Vi passar på när de andra seminarierna just har slutat, då finns det mycket folk att sprida våra flygblad till.
Men när vi träffas är det lunchdags. Lisbeth och Ejja kommer från Almedalen, där de har haft ett långt och intressant samtal med en representant för idrottsrörelsen. Vid Strand hotell är det glest med folk. Tillbaka till Almedalen!

I skuggan under ett träd sitter Susanne Johansson på en filt. I vagnen bredvid sover dottern Alma. Mormor och morfar Lena och Göte Johansson har tagit med sig varsin solstol. De har åkt in till stan från Roma någon mil utanför Visby för att ha picknick i Almedalen.
? Det är skönt här, säger Lena Johansson. Men vi är inte här särskilt för Almedalsveckan.
Men samtidigt medger hon att det är lite spännande med alla kändisar överallt. Och medan vi pratar kommer en representant för Norrköpings och Linköpings kommuner och delar ut en liten bit kexchoklad ? och reklam för sina uppdragsgivare, förstås.
Också Lisbeth Löpare Johansson lämnar över ett flygblad om Vårdförbundets seminarium.

? Beroende? Jo, det känner vi till, säger Susanne Johansson och berättar om människor i bekantskapskretsen som inte riktigt kunnat hantera alkoholen.
Och visst har de försökt hjälpa till. Men det är inte alltid lätt. Särskilt när det gäller folk som inte vill medge att de har hamnat i ett beroende.
Lite längre bort sitter Hanna Ejnefjäll och Jennie Sjöström från Nyköping. De hälsar på en syster som är student på högskolan i Visby.
? Annars hade vi inte kommit hit, säger Hanna. Vi får bo hos henne.
Beroende? Hanna och Jennie tänker på rökning, alkohol och droger. Och att det är svårt att själv inse att man kan vara beroende.
? Så det är ok att bli uppsökt, tycker Jennie.
Gå på seminariet? Kunde nog ha varit intressant om det inte hade varit för att det är sommarlov. Då går man inte på seminarier!
Lisbeth Löpare Johansson, sedan kongressen i maj vice ordförande i förbundet, tycker att veckan i Almedalen har varit värdefull. Inte minst för att introducera förbundets nyvalda ordförande Anna-Karin Eklund.

Lisbeth var med i fjol också ? då hade Vårdförbundet ett tält på Donners plats. Men att dra runt med cykel och cykelkärra har varit ännu bättre. Förbundsstyrelsen har varit i gång från tiotiden på morgonen till dess talen i Almedalen börjat vid sju på kvällen.
? Vi har nått många, både andra seminariedeltagare och folk i allmänhet. Inte minst många ungdomar, säger Lisbeth Löpare Johansson.

De har inte bara bjudit in till Vårdförbundets seminarium Fylla, fetma och förluster, de har också pratat om »min vårdbok« som ingång till en diskussion om 3v-modellen.
? Det har väckt stort intresse. Folk säger att »det är klart att jag vill veta vad som skrivs om mig i sjukvårdens journaler«.
Det är nog ingen vågad gissning att Vårdförbundet bokar in sig på Almedalsveckan också 2006. m
kaj.nyman@vardforbundet.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida