Viss risk för felmedicinering vid byte på apotek

Felmedicinering, biverkningar och sämre effekt är resultatet av reformen om utbyte av likvärdiga läkemedel på apoteken. Men riskerna berör bara en liten grupp patienter.

29 oktober 2004

Det här framgår av en ny rapport från Socialstyrelsen. Enligt rapporten uppger 7 procent av de patienter som fått ett annat läkemedel att de hade felmedicinerat på grund av att apoteket bytt ut det läkemedel som läkare skrivit ut till ett annat.

Det vanligaste var dubbelmedicinering, något som ökar risken för biverkningar och interaktioner. Det förekom också att man helt avstått ifrån eller tagit för litet av den medicin som apoteket lämnat ut. En tredjedel av de patienter som ingick i undersökningens enkät sa att de blivit oroliga av att få ett läkemedel utbytt. Lika många uppgav att det var förvirrande att namnen på receptet och på förpackningen var olika.

Viktigt hur man upplever effekten

? Även om det läkemedel som apoteket lämnat ut är lika bra som det som läkaren skrivit ut är upplevelseeffekten viktig. För en del patienter innebär det till exempel att de tycker att läkemedlet gett ett sämre resultat, säger Ingrid Schmidt, utredare på Socialstyrelsen och med i utredningens styrgrupp.

Enkäten visar också att 16 procent av de patienter som använt två olika utbytbara läkemedel upplevt att det nya läkemedlet haft sämre effekt än det gamla eller att de tycker sig ha märkt nya, annorlunda eller värre biverkningar. 20 procent sa att de inte litade på att det nya läkemdlet hade samma effekt som det de fått tidigare.

Bristande information

Socialstyrelsen säger i rapporten att felmedicineringen antagligen beror på bristande information eller att man som patient inte tagit till sig informationen.

? För att minska den risken föreslår Socialstyrelsen därför att den som förskriver läkemedlet ska kunna skriva ut det billigaste direkt och att patienten ska ha rätt att behålla samma läkemedel under receptets hela giltningstid, säger Ingrid Schmidt.

Krav på bättre märkning

Dessutom vill Socialstyrelsen ha en bättre märkning av läkemedel.

? Det viktiga är inte namnet på produkten utan vilken aktiv substans som läkemedlet innehåller, säger Ingrid Schmidt.

Reformen om utbyte av likvärdiga läkemedel på apotek infördes den 1 oktober 2002. Syftet var att minska de då allt större läkemedelskostnaderna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida