”Visst är poliserna värda
24 500, men…”

”Visst är poliserna värda <br>24 500, men…”
Anna Gudmarsdotter, talesperson för Inte under 25 000 i Stockholm. Foto: Privat

På bara sex månader har poliserna lyckats med sin kampanj att få upp lägstalönerna till minst 24 500 kronor i månaden.

21 augusti 2014

– Det låter fantastiskt. Poliser ska ha bra betalt, de gör också ett viktigt arbete. Men jag kan inte låta bli att bli lite upprörd. Vi har kämpat så länge, säger Anna Gudmarsdotter, talesperson för Inte under 25 000 i Stockholm.

Alla är med

Under våren har Polisförbundet förhandlat om medlemmarnas löner, med fokus på att höja lägstalönerna från 21 300 till minst 25 000 kronor i månaden. Polisförbundets motpart i löneförhandlingar är staten och inte kommuner och landsting, som Vårdförbundet huvudsakligen förhandlar med.

Kampanjen ”Vad är polisyrket värt” har lyckats engagera både nya och erfarna poliser. Från norr till söder har det manifesterats på gator och torg och i sociala medier, i ett försök att höja polisyrkets status, människors medvetenhet om polisernas arbetssituation – och lägstalönerna.

Finns kritik

– Det absolut viktigaste är att vara enade, att vara starka tillsammans och kämpa för precis samma sak och att vara medveten om att man måste ta ett steg i taget, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, som ser avtalet om lägstalöner på minst 24 500 kronor i månaden som en stor facklig seger.

Hon vet att det finns poliser som är missnöjda med att det är just de nyutbildade som det satsats på den här gången. Men framför allt har de äldre kollegerna stöttat kampanjen, säger hon.

– Att höja lägstanivån är grundbulten för en stabil löneutveckling för alla poliser. Det är det strategiskt viktiga stället att börja på. Det är inte bara våra studenter utan alla poliser som varit med och jobbat för det här.

Betydligt fler

Polisförbundet har cirka 20 500 aktiva medlemmar. Omkring 4000 berörs av lägsta-löne-lyftet. Att Vårdförbundets medlemmar är så många fler, 110 000, tror Anna Gudmarsdotter är en viktig orsak till att det är så svårt att få upp lägstalönerna. Men hon tror också att Vårdförbundets medlemmar kan bli bättre på att kämpa tillsammans.

– Uppenbarligen har poliserna gjort något rätt eftersom de på kort tid fått med alla på det här tåget, säger Anna Gudmarsdotter.

Värda mer

Hon har även andra tankar om poliskårens framgång, som hon drar lite på.

– Egentligen vill jag inte göra det här till en jämställdhetsfråga, men jag kan inte låta bli att tänka så. Handlar det här åter igen om att vi är ett kvinnodominerat yrke? Samtidigt tycker jag absolut att de förtjänar 24 500. Men det gör vi också, vi förtjänar 25 000.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida