Vitalis. Prisas för livräddande sms

Nätverket Sms livräddare startade för snart ett år sedan. Nyligen tilldelades projektledaren och sjuksköterskan David Fredman årets Vitalis-stipendium på 25 000 kronor.

Vitalis-stipendiet delas årligen ut till innovativa it-projekt inom den landstingsstyrda vården. I år belönades projektet Sms livräddare. Enligt juryns motivering har stipendiaten skapat en livsviktig tjänst som på ett dramatiskt sätt kan öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus.

— Vi är väldigt stolta. Det är ett erkännande och pengarna kan användas till att utveckla och sprida tekniken, säger sjuksköterskan David Fredman i forskarlaget Hjärtstoppcentrum vid Södersjukhuset, som driver projektet.??

Våren 2010 startade en pilot­fas av projektet i Stockholms innerstad som innebär att människor med utbildning i hjärt- och lungräddning frivilligt kan ansluta sig via hemsidan smslivraddare.se. Vid ett 112-larm om misstänkt hjärtstopp får anslutna som befinner sig inom 500 meter från larmplatsen ett sms med instruktioner om var den akut sjuka finns. Målet är att hinna dit så fort som möjligt för att påbörja hjärt-lungräddning. ??

Resultaten har hittills varit positiva. I 40 procent av fallen har en livräddare varit på plats före ambulansen. Projektet utvidgades i november 2011 till att omfatta hela Stockholms läns landsting och närmare 6 000 frivilliga livräddare har anmält sig.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida