Yrken som ger yrsel

30 november 2016

”I love Sweden!” ropade den engagerade tjejen från Syrien. Jag hade just berättat för gruppen om de stora möjligheterna att få arbete i äldrevården. Gruppen bestod av elever i Röda korsets språk­undervisning för nyanlända. Vi hade övat svenskan genom att läsa ett informationsmaterial om de stora personalbehoven i offentlig sektor, med bilder av både män och kvinnor i äldrevården.

?Genomgången utlöste minst sagt genusyrsel. Männen såg mycket tvivlande på mig och en somalisk kille sa bestämt att män inte ska arbeta i vården utan med bilar, som mekaniker eller chaufförer. Jag blev tvungen att förklara att i Sverige kan kvinnor arbeta i alla traditionellt manliga yrken, även som poliser, militärer och brandmän. Männen såg ännu mer skeptiska och genusyra ut men den syriska tjejen jublade alltså: ”What a fantastic country!”??

Att matcha nyanlända unga män med behovet av personal i äldreomsorgen är en utmaning. Men det är också svårt att få svenskfödda män att välja vården. Andelen män i sjuksköterske­yrket har inte ökat nämnvärt på 20 år och de flesta väljer ambulans eller anestesi.?

Det finns dock normbrytare som valt hemsjukvård. På Matteus vårdcentral är hälften av sjuksköterskorna män. Möt Eddie, Calle, Anders och Andreas i Vårdfokus reportage.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida