29 sjukhus klarar inte hjärtkraven

Nyköpings lasarett och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm har bäst hjärtsjukvård i landet. Men 29 sjukhus når inte ens upp till lägstanivån. Det visar Hjärt- Lungfondens årsrapport.

Hjärtvården blir bara bättre och bättre och räddar livet på allt fler patienter. Men kvaliteten varierar mycket mellan sjukhusen, trots de nationella riktlinjerna om vilka åtgärder som de hjärtsjuka ska få. Riktlinjerna handlar om att erbjuda åtgärder som bedöms kunna förlänga livet på patienterna efter en hjärtinfarkt.

En tredjedel av alla sjukhus når inte upp till det som anses vara en acceptabel lägstanivå och elva sjukhus har till och med blivit sämre jämfört med 2006. I botten finns sjukhusen i Falun, Uddevalla och Mölndal, Kalix sjukhus och Sollefteå sjukhus som är sämst av alla.

Stort utrymme för förbättringar 

– Det är glädjande att så många sjukhus har förbättrat sin hjärtvård. Men det finns fortfarande stort utrymme för förbättringar. Om sjukhusen följde de nationella riktlinjerna för hjärtvård i högre grad skulle vi kunna rädda fler liv, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt- Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Rangordningen ska dock inte tolkas som att den är ristad i sten eftersom patienternas sjuklighet varierar mellan orterna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida