96-åring avled efter förväxling på röntgen

96-åring avled efter förväxling på röntgen
Anna-Lena Gideonsson, sjuksköterska på Ljungberga äldreboende i Ljungby kommun har anmält till Socialstyrelsen att hennes 96-åriga patient inte fick den behandling hon behövde vid Ljungby sjukhus.

Den 96-åriga kvinnan skulle röntgas på grund av misstänkt stroke. Men fel patient röntgades och kvinnan avled. Varför reagerade ingen på förväxlingen, frågar sig sjuksköterskan Anna-Lena Gideonsson, som anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Anna-Lena Gideonsson arbetar som sjuksköterska på Ljungberga äldreboende i Ljungby kommun. Den 11 april misstänkte hon att en av de boende, en 96-årig kvinna, hade fått en stroke. Efter kontakt med anhöriga larmade hon ambulans.

Ljungby sjukhus bedömde att 96-åringen hade fått en hjärnblödning och gav behandling därefter. Men efter fem dagar visade det sig att kvinnan varken röntgats eller fått rätt behandling. När hon väl röntgades visade det sig att hon drabbats av en hjärninfarkt, inte hjärnblödning. Dagen efter avled kvinnan.

– I hela fem dagar hade hon behandlats för hjärnblödning, det är ju motsatt behandling mot vad hon behövde, säger Anna-Lena Gideonsson.

Måste finnas skyddsnät

Hon misstänker att besparingar ligger bakom det inträffade.

– Det är som om människor över 80 år inte är något värda, att det inte är så noga med dem. Röntgen kostar ju pengar, säger hon och fortsätter:

– Det måste finnas ett skyddsnät, man måste kunna lita på vården. Någon måste ha sett att hon aldrig kom in på röntgen. Och jag undrar vad hände med den andra patienten som hade fått hjärnblödning, som hon förväxlats med, säger Anna-Lena Gideonsson.

Chefsöverläkaren på Ljungby sjukhus har nu medgett att ett fel har begåtts och att en utredning ska göras.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida