97 procent följer med till Falck efter Sirius konkurs

Bara elva av de anställda följer inte med till Falck Ambulans vid verksamhetsövergången efter Sirius konkurs.

Alla de omkring 400 anställda har erbjudits att följa med när Falck Ambulans tar över den verksamhet som konkursade Sirius Ambulans bedrivit i Region Skåne. Till i går skulle de  ha meddelat om de följer med i verksamhetsövergången eller inte.

– Jag har fått besked från Falck att elva har tackat nej till anställning hos dem. Det innebär att 97 procent har tackat ja, säger Stefan Bergman, ombudsman på Vårdförbundet i Skåne.

Hur många av de elva som är sjuksköterskor vet han inte ännu. Av de 400 på Sirius Ambulans är 250 sjuksköterskor.

Skyddsombudet på Sirius Ambulans, Rickard Uppenberg, påpekar att många anställda i och med konkursen förmodligen kommer att förlora ersättning för innestående semestrar och övertid. Däremot kommer lönerna att justeras. Bristen på sjuksköterskor har gett nyanställda utan erfarenhet 27 5000 kronor i månaden medan de som arbetat i bortåt tio år ligger på 25 000 kronor.

– Det är frustrerande. Jag skrev till Falcks vd Sven Engquist med förslag på en trappa för grovjustering baserat på tjänsteår och en individuell del. Det har man lovat hjälpa till med. Och då pratar vi inte hundralappar utan tusenlappar. Fast någon motprestation kommer det att bli, säger Rickard Uppenberg.

Stefan Bergman bekräftar att Falck har för avsikt att justera lönerna och få till en rimlig lönestruktur där de som i dag släpat långt efter ska lyftas.

– Storleken är inte fastslagen, men vi kommer att göra vad vi kan för att säkra ett ekonomiskt värde för våra medlemmar. Det ligger i linje med vårt avtal med Vårdföretagarna att lönestrukturen ska upplevas som sakligt grundad. Jag har varit tydlig i mina kontakter med vd:n att vi har en ömsesidig skyldighet att vårda avtalet och att det givetvis ska gälla hela Region Skåne, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida