Akutsjukvården i Borås ska bli mer träffsäker

Högskolan i Borås får 1,6 miljoner för ett projekt där ambulanssjuksköterskan redan på hämtplatsen i samråd med läkare ska bedöma och besluta om patientens fortsatta vård. Målet är att utveckla en effektivare akutsjukvård.

I projektet ”Vård på rätt vårdnivå – integrerad vårdutveckling inom ambulanssjukvården” finns både medicinsk och vårdvetenskaplig kompetens, berättar Lotta Englund, prefekt på institutionen för vårdvetenskap på högskolan i Borås.

Rätt vård för patienten

Avsikten är att utveckla en modell som ska göra den prehospitala vården mer träffsäker, så att patienten får den vård han eller hon behöver.

Redan på hämtplatsen ska ambulanssjuksköterskan i samråd med läkare bedöma och besluta om fortsatt vård. Det kan handla om att ta patienten till akutmottagning eller vård på plats, kontakt med distriktssköterska eller att patienten bokas in för ett senare besök på vårdcentralen.

– Det gagnar både patienten, som får rätt vård direkt och slipper vänta på akutmottagningen, och akutsjukvården som därmed inte belastas i onödan, säger Lotta Englund.

Doktorand rekryteras för projektet

En doktorandtjänst ska annonseras för projektet som ska genomföras under fyra år och ledas av professor Maria Nyström och lektor Birgitta Wireklint Sundström vid institutionen för vårdvetenskap, högskolan i Borås.

Projektet finansieras med 1,6 miljoner från Länsförsäkringar i Älvsborg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida