”Äldrevård den största utmaningen”

”Äldrevård den största utmaningen”
I april tilldelas Hanna Davidsson ett nytt pris. Foto: Pia Kjellin

Sjuksköterskestudenten Hanna Davidsson fick en idé om hur demensvården kan förbättras. En idé som hon nu prisas för.

13 mars 2014

Hanna Davidsson, 22 år, läser andra terminen på sjuksköterskeprogrammet på Röda korsets högskola i Stockholm. I april får hon ta emot ett nytt pris: Queen Silvia nursing award.

Varför får du priset?

– Jag lämnade in en idé om en internetbaserad förening, där äldrevård och demensvård kan diskuteras och belysas med vetenskapliga studier och artiklar på alla nivåer. Det ska finnas en grundkurs i demens och flera diskussionsforum, för anhöriga om att leva med demens, för vårdpersonal och även för demensdrabbade. Som vårdbiträde inom äldrevården har jag själv upplevt att det behövs en plattform där kunskap kan spridas om hur vardagen kan underlättas för människor med demens.

Vad gör dig intresserad av demensvård?

– Äldrevård är den största utmaningen för vårdsektorn framöver, om vi ser till den demografiska befolkningskurvan. Att få jobba med människor, känna att man gör skillnad och all uppskattning man får, det har gjort att jag har fastnat för det här. Man lär sig mycket också.

Vad ska du göra med prispengarna på 50 000?

– Jag har inte tänkt så långt, men det känns viktigt att de kommer till nytta i min utbildning. Jag vann också sex månaders ”internship” på flera olika företag. Det första blir på ett äldreboende som heter Baldersro Plaza, som en del av min VFU.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida