Alkoholtester införs på personalen i Gävleborgs landsting

Alkoholtester införs på personalen i Gävleborgs landsting
Den anställda i Gävleborgs landsting som testas med mer än 0,2 promille alkohol i blodet på jobbet får en rehabiliteringsutredning. Arkivbild: Colourbox

Från och med oktober kan alla anställda i Gävleborgs landsting, från vårdbiträden till chefer, alkoholtestas på arbetet. Testerna är en del i patientsäkerhetsarbetet, enligt Karin Rystedt, personaldirektör i landstinget.

Sedan ett år tillbaka har slumpvisa tester gjorts på personal inom operation, akut och ambulans i Gävleborgs landsting. Nu införs testandet på bred front.

Först lottas arbetsplatserna som ska undersökas och därefter kommer företagshälsovården på besök. Den som har mer än 0,2 promille alkohol i blodet skjutsas hem med löneavdrag. Därefter sätts en rehabiliteringsutredning in, berättar Karin Rystedt för P4 Gävleborg.

Sammanlagt ska en fjärdedel av personalstyrkan testas. Året efter står andra arbetsplatser på tur. Då det är slumpen som styr kan samma arbetsplats testas flera år i rad.

Skulle det vara någon anställd som vägrar att delta så blir det ett ärende för chefen.

Anledningen till att landstinget inför de här testerna är för att garantera patientsäkerheten och att snabbt kunna sätta in rehabilitering för dem som har problem, enligt Karin Rystedt. Hon uppger också att även andra drogtester kan bli aktuella i framtiden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida