All vaccinering av svininfluensa stoppas i Finland

All vaccinering av svininfluensa stoppas i Finland
Finland har haft ovanligt många fall av narkolepsi bland barn i år. Foto: Colourbox

Minst 14 barn i Finland misstänks ha drabbats av narkolepsi (sömnsjuka) i samband med vaccination mot svininfluensa. Nu ska sambandet utredas och i avvaktan på det stoppas all vaccinering.

Enligt finländska Vasabladet har beslutet att stoppa all vaccinering mot svininfluensa tagits idag av Institutet för välfärd och hälsa (THL). Myndigheten säger också att det i dagsläget inte finns någon orsak att vaccinera mot svininfluensa, eftersom det inte finns någon pandemirisk längre och de flesta redan är immuna.

 I vanliga fall upptäcks 2-4 fall av narkolepsi hos barn i Finland varje år, men i år handlar det om betydligt fler. Gemensamt för de 14 fallen är att symtomen upptäcktes i början av året då vaccineringen pågick.

– I de här fallen har narkolepsisymtomen helt tydligt börjat efter vaccineringen. Den tidsmässiga förbindelsen till vaccin är tydligare än själva sjukdomen. Det säger neurologen Markku Partinen på Helsingfors sömnklinik till Vasabladet.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) i Finland ska nu undersöka sambandet mellan svininfluensa, vaccinering och narkolepsi. Bland vuxna i Finland har ingen ökning märkts. I förra veckan beslutade även det svenska Läkemedelsverket att granska fall av narkolepsi som dykt upp efter vaccineringen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida