Allmänna hälsokontroller gör inte människor friskare

Allmänna hälsokontroller gör inte människor friskare
Det finns inget vetenskapligt stöd för att erbjuda generella hälsokontroller till friska personer, varken av offentlig eller privat hälso- och sjukvård, enligt SBU. Arkivbild: Colourbox

Det finns inget vetenskapligt stöd för att generella hälsokontroller hos friska vuxna minskar antalet sjukdomsfall och dödsfall, skriver SBU i en rapport.

19 september 2013

Den rapport som SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har granskat är en översikt från Cochrane-institutet som Vårdfokus tidigare berättat om.

SBU är ense med Cochrane om slutsatserna att det inte finns någon anledning att förespråka allmänna hälsokontroller för friska vuxna.

Det stora antalet studier som man gått igenom ger inga belägg för att antalet sjukdoms- och dödsfall minskar, även om antalet diagnoser ökar.

Negativa psykologiska effekter

Dessutom är det alldeles för lite undersökt om det finns viktiga negativa effekter av hälsokontroller, som ökad oro eller andra psykologiska effekter.

Invändningarna mot Cochrane-rapporten är bland annat att de flesta granskade studier är gamla. Läs mer i länken till höger.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida