Almedalen. Kalmar satsar på att ha Sveriges bästa sjukhusmat

Almedalen. Kalmar satsar på att ha Sveriges bästa sjukhusmat
Kalmars vision är att ha Sveiges bästa sjukhusmat. Arkivbild: Colourbox

Måste sjukhusmaten smaka äckligt? Den något provocerande frågan ställdes på ett seminarium som anordnades av den politiska majoriteten i landstinget i Kalmar.

En femtedel av patienterna är missnöjda med sjukhusmaten, enligt den nationella patientenkäten. Och precis som på många andra håll har även sjukhusen i Kalmar län fått mycket kritik för sin mat.

Den smakar inte gott, luktar inte gott, har tråkig konsistens och färglöst utseende. Uppvärmningen är ojämn, ibland är maten för kall, ibland för varm eller så blir det bränt på ena sidan.

– Det finns ett utbrett missnöje och tillsammans med stressen vid måltiderna upplevs det ofta mer som ”utfodring”, inledde Linda Fleetwood (V) som är landstingspolitiker i Kalmar.

Men nu har den röd-gröna majoriteten tagit beslut om att satsa 25 miljoner kronor under tre år för att förbättra sjukhusmaten.

Hela måltidssituationen ska ses över och de har redan börjat med att stärka kompetensen hos personalen. I samarbete med fem av Sveriges stjärnkockar får personalen utbildning i allt från val av råvaror och tillagning, till bemötande.

Man satsar på ekologiska råvaror och har delat upphandlingen så att det ska bli möjligt att göra fler inköp av råvaror lokalt och regionalt. Måltidsvärdar från köket är med vid serveringen som är i form av buffé med flera rätter att välja på.

– Maten är en viktig del av tillfrisknandet och behöver prioriteras upp, anser Anders Henriksson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida