”Ambulansen ska bemannas med ambulanssjuksköterskor”

Med bara ett år på nacken är riksföreningen Ambulanssjuksköterskor i full färd med att ta fram en egen kompetensbeskrivning för yrket.

Socialstyrelsen kräver legitimerade sjuksköterskor i ambulansen, men vissa landsting har gått längre och kräver specialistsjuksköterskor.  Det kan vara en narkossjuksköterska, en anestesisjuksköterska, en operationssjuksköterska eller en barnmorska. 

– Det är olustigt och konstigt, tycker vi, när Sverige i övrigt är så standardiserat. Och det ger inte lika vård i hela landet. Men det kommer att bli historia snart, säger Janne Kautto, tillförordnad ordförande i riksföreningen ambulanssjuksköterskor som höll sitt första årsmöte på konferensen om ambulanssjukvård i Leksand.

Föreningens första och stora arbetsuppgift har nämligen blivit att ta fram en egen kompetensbeskrivning för sitt yrke. Ett första utkast är på remiss i Svensk sjuksköterskeförening vars välsignelse behövs för att den ska bli allmän accepterad till exempel av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting. 

I slutet av nästa år hoppas ambulanssjuksköterskorna att hela processen är klar. 

– Nu ser vi fram emot att det inom en snar framtid ska finnas en specialistutbildad sjuksköterska inom ambulanssjukvård i varje ambulans, säjer Janne Kautto.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida