Ambulanspersonal beskylls för att ha vägrat köra asylsökande flyktingpojke

Efter att ha fått avslag på sin asylansökan hoppade den 16-årige pojken från ett fönster på sex meters höjd. Nu beskylls ambulanspersonalen för att ha vägrat köra pojken till sjukhus. Händelsen ska nu utredas av ambulanssjukvården i Gävleborg.

Det var i början på februari som polis, ambulans och räddningstjänst larmades till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gävle där en 16-årig pojke hotade att ta sitt liv efter att han fått avslag på sin asylansökan.

 ”Ändå bara en flykting”

Polisen inledde samtal med pojken samtidigt som räddningstjänsten började blåsa upp en skyddsmadrass under fönstret. Men enligt uppgifter till Arbetarbladet ska ambulanspersonalens agerande fått flera personer på plats att reagera kraftigt. Enligt en källa till tidningen ska en ambulansmedarbetare ha sagt att ”Det är lika bra att låta honom hoppa, det spelar ingen roll, det är ändå bara en flykting”. 

Skärmdump av polisrapportAmbulanspersonalens vägran att köra pojken står beskrivet i polisens händelserapport. Efter texten ”Meddelar att ambulansen vägrar lasta” följer fyra utropstecken.

Efter att polisen misslyckats med att lugna 16-åringen valde han till slut att hoppa. Han ska ha klarat sig utan några större skador och enligt polisens händelserapport kunde man initialt inte se några synliga blödningar eller frakturer på honom.

Vägrade köra pojken till akuten

Men när polis ändå ville köra pojken till sjukhus för kontroll sade en annan ambulansmedarbetare ifrån. Enligt honom behövdes det inte. I stället fick polisen transportera honom till akuten för läkarundersökning. I samband med det togs också kontakt med 16-åringens gode man för att kunna ge pojken vård via barn- och ungdomspsykiatrin.

Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulansen i Gävleborg säger till Arbetarbladet att han ser mycket allvarligt på det inträffade och att händelsen nu ska utredas.

– Vi har bara hört det här muntligt, vi måste ha en skriftlig avvikelserapport från polisen innan vi kan utreda det själva, säger Jörgen Tranevik.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida