Ambulanspersonal tvingas använda privata mobiler för att hitta

Ambulanspersonal tvingas använda privata mobiler för att hitta
Ambulanspersonalens räddning i Skåne.
Arkivbild: Colourbox.

Ambulanssjuksköterskorna i Skåne tvingas vid akuta utryckningar använda egna mobiltelefoner med GPS-navigering eller GPS:erna från sina privata bilar för att klara av sitt jobb.

– Det händer dagligen att våra ambulanser kör fel för att vi har så dåligt kartmaterial, säger Rickard Uppenberg, ambulanssjuksköterska och Vårdförbundets huvudskyddsombud vid ambulansen i Region Skåne.

Till skillnad från Västra Götaland och Värmland valde Region Skåne att lagom till årsskiftet släcka ner kommunikationssystemet Mobitex, istället för att förlänga kontraktet till en extra kostnad för att regionen skulle kunna ha ett fungerande kommunikationsnät under tiden som man upphandlade ett nytt system.

Åter till pappersjournal

Detta har fått stora konsekvenser för ambulanssjukvården. Förutom att kartsystemet har satts ur spel fungerar inte det digitala journalsystemet sedan årsskiftet. Ambulanspersonalen har fått återgå till att fylla i papperskopior för hand, ett omfattande pappersarbetet som försenar ambulanstransporterna.

Men det som har fått störst konsekvenser för pressade ambulanssjuksköterskor och akut sjuka patienter är bristen på ett fungerande navigeringssystem. 

Innan årsskiftet skickade SOS-alarm koordinater (platsangivelser) direkt till ett digitalt kartsystem i ambulansbilarna. Nu, när kommunikationsnätet är släckt, skickar SOS-alarm istället koordinater via sms.

Mitt under brinnande utryckning förväntas ambulanspersonalen manuellt knappa in 12-siffriga koder i ambulansernas kartsystem. Datamaskinen i bilarna är inte är gjord för den här typen av hantering, apparaten har små knappar, det är lätt att trycka fel och systemet har dessutom börjat krascha utan förvarning, berättar Rickard Uppenberg.  

Alternativet är att bläddra i vanliga papperskartor eller att använda sig av privata mobiler och GPS:er, något många har börjat göra av oro för att inte klara av sitt jobb.  

Tappar tid 

– Vi har legat på arbetsgivaren om att det både är ett arbetsmiljöproblem och en stor risk för patienterna. Vi har svårt att hitta och tappar tid. Det är väldigt pressat att vara ambulansförare i Skåne just nu, säger Rickard Uppenberg.

I början av januari körde en ambulans under utryckning fel utanför Malmö. Ambulansen kom in på en igensnöad väg och körde fast, vilket försenade utryckningen ytterligare. Händelsen är rapporterad som en avvikelse. Det gick bra med patienten, men en desperat ambulansförare skriver till sitt huvudskyddsombud:

”Riktigt pinsamt att inte regionen kan tillhandahålla fungerande navigatorer.”

Nytt kommunikationssystem dröjer

Vårdföretaget Sirius Humanus, som ansvarar för majoriteten av ambulanssjukvården i Skåne, har som en kortsiktig akut åtgärd bestämt sig för att köpa in vanliga GPS-navigatorer till ambulanserna. Företaget räknar med att GPS:erna ska vara på plats senast i mars.

Men när ett nytt fungerande kommunikationsnät kan vara i drift i Region Skåne är oklart. Enligt den senaste prognosen ska upphandlingen vara klar före sommaren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida