Ambulansrättegången. Arbetsgivaren frias för dygnspass

Ambulansrättegången. Arbetsgivaren frias för dygnspass
Polisens bild på ambulansen som kraschade sommaren 2010.

I dag kom beskedet som en hel yrkeskår har väntat på. Västra Götalandsregionen har inte gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott. Men något svar på vem som hade ansvaret för olyckan 2010 fick vi inte.

För drygt fyra år sedan somnade en ambulanssjuksköterska framför ratten och kraschade in i en bergvägg. Västra Götalandsregionen åtalades för arbetsmiljöbrott då föraren av ambulansen hade varit igång nästan 23 timmar i sträck.

I dag meddelar Göteborgs tingsrätt att åklagarens talan om så kallad företagsbot ogillas. Orsaken är att regionen inte anses vara en så kallad näringsverksamhet och då faller alltihop. Därmed fick vi inget svar på frågan som alla har ställt sig: Vems ansvar var det att ambulansen kraschade?

– Det är mycket olyckligt att det här målet avgjordes av teknikaliteter i lagen, säger Vårdförbundets Peter Blom som vittnade i rättegången.

Unik dom

Åklagaren hade inte pekat ut en särskild person utan åtalat hela regionen och yrkat att arbetsgivaren skulle betala en så kallad företagsbot. Men en sådan kan bara utdömas till en näringsverksamhet och det anser tingsrätten att regionens ambulansverksamhet inte är.

Detta var också regionens starkaste argument under rättegången och försvarsadvokaten hade kallat ett vittne, en jurist, som i detalj förklarade varför ambulansverksamheten inte ska räknas som en näringsverksamhet.

Domen är unik och redan innan utslaget har det slagits fast att den kan påverka en hel yrkeskår. Även om arbetsgivaren friades sänder det en signal till alla landsting som använder dygnspass, 17 av 21, att man kan bli åtalad för sin schemaläggning.

Besviken över domen

Vårdförbundets Peter Blom är besviken över dagens besked.

– Hur många olyckor med trött personal ska behöva ske innan beslutsfattarna reagerar? säger han.

Kammaråklagare Kristina Persson ska nu läsa domen innan hon beslutar om hon ska överklaga.

– Det beror helt på bedömningen och vilka argument tingsrätten har, säger hon.

I tisdags avslöjade Vårdfokus att en av tre inom ambulansen har somnat framför ratten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida