”Ambulanssjuksköterskor klarar 99 procent av fallen”

Behövs det fler läkare inom den prehospitala vården? Nej, i Sverige där ambulanssjuksköterskorna är erfarna och kompetenta behövs inte läkare i 99 procent av fallen, anser Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor.

Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, och föreningens styrelseledamot Paul Olsson håller inte med läkarna som i en debattartikel i dagens DN skriver att det behövs fler läkare i den prehospitala vården. De tycker att den breda kompetens som finns hos ambulanssjuksköterskor i Sverige räcker.

– De som för fram de här argumenten jämför Sverige med länder som Tyskland och Norge. Skillnaden är att vi har legitimerade ambulanssjuksköterskor med fyra års universitetsutbildning, medan det i de länderna kanske handlar om sjukvårdsbiträden med en termins utbildning. Det är som att jämföra äpplen med päron, säger Paul Olsson.

Beror på kompetensen

Enligt Paul Olsson och Janne Kautto handlar det också om vilken kompetens och erfarenhet den läkare har som följer med i ambulansen.

– Det är en fördel med läkare i den prehospitala vården om det handlar om läkare med erfarenhet av prehospital vård men något helt annat om det är läkare från sjukhusen som är vana att ha allt inom räckhåll, säger Janne Kautto.

– I 99 procent av fallen räcker det med ambulanssjuksköterskor, fyller Paul Olsson i.

Ingen enkel fråga

Janne Kautto vill mana till eftertanke i diskussionen om den prehospitala vården.

– Vi måste först vara klara över vad som är syftet, för det får inte ske på bekostnad av ambulanssjukvården som är tärd. Vi behöver först utvärdera vår egen verksamhet. Som det är i dag är det olika i alla landsting. Det är inte en enkel fråga, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida