Ambulanssjuksköterskor vill se granskning av militära sjukvårdare

På grund av personalbrist har Västra götalandsregionen i sommar anställt sju militära sjukvårdare för tjänstgöring i ambulans. Enligt regionen har sjukvårdarna både reell och formell kompetens. Men det håller inte Vårdförbundets förtroendevalda med om, som nu har gått vidare med ärendet till Socialstyrelsen.

På stationerna i Falköping, Mölltorp och Lidköping ersätts i sommar ambulanssjukvårdare av sju stycken militärer från Trängregementet i Skövde. Nyheten har skapat mycket uppmärksamhet, men enligt ambulansledningen finns inga skäl till oro. Verksamhetschefen Elisabeth Hellström sade tidigare i veckan till Skövde Nyheter att militärerna ”Har testats och godkänts både teoretiskt och praktiskt”.

Flertalet saknar utbildning

Men enligt Fredrik Sörman, förtroendevald vid stationen i Falköping, stämmer inte den bilden. Flertalet av militärerna saknar helt medicinsk utbildning, säger han.

– Det var sagt att de skulle ha 15 högskolepoäng i militärsjukvård, en kort kurs där hälften består av praktik. Vi vet nu att flertalet inte ens har den utbildningen. De har kört pansarbilar i Afghanistan men har ingen som helst erfarenhet av utryckning. Vi känner oss ensamma i bilarna, säger han.

Den militära sjukvårdarens roll i ambulansen är att köra fordonet, assistera medicinskt ansvarig sjuksköterska och sköta radiokommunikationen. Militärerna har precis gått klart introduktionen och ska nu ge sig ut i skarpt läge. Fredrik Sörman tycker det är det sorgligt att landstinget nöjer sig med en så låg nivå på sin verksamhet.

”Tog körkort samma dag”

– En av de tre som jobbar hos oss tog sitt civila lastbilskörkort samma dag som han kom till oss. De har genomgått en forcerad utbildning under en vecka och ska därefter ge sig ut och köra, normalt tar det ett år hos oss innan man får åka på larm. De här med att de har de har körvana är struntprat, säger Fredrik Sörman.

Han har nu tillsammans med Peter Rainé, skyddsombud i Vårdförbundet, skickat in en skrivelse till Socialstyrelsen. I brevet vill de att myndigheten ska pröva om lösningen med militärer i ambulansen är förenligt med patientsäkerheten.

– Antingen är ledningen dåligt informerade eller så ljuger landstinget när de säger att de har en formell kompetens. Det kan omöjligt vara patientsäkert som det är nu, säger Fredrik Sörman.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida