Ambulanssjukvårdare somnade vid ratten

Ambulanssjukvårdare somnade vid ratten
Fallet som nu avgörs i domstol är inte det enda då en förare av ambulans somnat vid ratten. Arkivbild: Colourbox

Denna vecka kommer domen i den uppmärksammade olyckan 2010. Det var inte första gången som en förare av ambulans varit för trött för att köra.

Sommaren 2010 somnade en ambulanssjuksköterska och kraschade in i en bergvägg. Arbetsgivaren åtalades för arbetsmiljöbrott eftersom han hade varit igång nästan 23 timmar i sträck. Nu på fredag kommer domen som kan bli vägledande och slutet för dygnspass.

Under rättegången som nyligen avslutades i Göteborgs tingsrätt uppgav arbetsgivarens företrädare att det inte finns några tidigare dokumenterade incidenter då ambulanspersonal har somnat medan de kör.

Ytterligare en incident samma år

Men det stämmer inte. I januari 2010 somnade en ambulanssjukvårdare på E4:an utanför Linköping klockan 03.00 på natten, men väcktes av sin kollega som skrek till när ambulansen var på väg ner i vägrenen. Bilen körde in i ett räcke och stannade i snödrivorna och en sjuksköterska som var passagerare sökte vård för nackbesvär dagen efter.

Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket och arbetsgivaren gjorde en egen utredning och åtgärdsplan. Bland annat omplacerades ambulanssjukvårdaren tillfälligt och körutbildningsinstruktörerna skulle ta fram ett utbildningsprogram.

Föraren av ambulansen hade inte dygnstjänstgöring när han körde av vägen, utan arbetade nattpass.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida