Angereds närsjukhus öppnar tuberkulosmottagning

Angereds närsjukhus öppnar tuberkulosmottagning
Tuberkulos får fäste när immunförsvaret är nedsatt. Vårdpersonal skyddar sig bäst med andningsskydd. Arkivbild: Mostphotos

Tuberkulosen har kommit tillbaka och på Världstuberkulosdagen den 24 mars öppnar Angereds närsjukhus i Västra Götaland en lättillgänglig mottagning.

Mottagningen är den första i sitt slag på flera decennier i Sverige utan direkt anknytning till ett universitetssjukhus. Det gör den unik, säger Lars-Olof Larsson, överläkare på vuxenspecialistcentrum på Angereds närsjukhus.

– Vi finns mitt bland befolkningen och erbjuder vård till dem som är i störst behov av den, säger han.

Stigmatiserande

Öppna gränser med immigranter och egna utlandsresor innebär att sjukdomen har kommit tillbaka. 2012 hade vi 645 fall och förra året ungefär lika många. Obehandlad tbc kan vara dödlig. Enligt Lars-Olof Larsson har obduktioner ibland visat att oupptäckt tbc har bidragit till en för tidig död.

Tuberkulos är också en stigmatiserande sjukdom.

– Att man uppfattar sjukdomen som självorsakad, som ett tecken på smutsighet eller som ett straff är en anledning till många dröjer med att söka vård. Jag har till och med skrivit intyg på att systrar till en sjuk patient inte bär på smittan – för att de ska få gifta sig, säger Lars-Olof Larsson.

Ta bort skulden

En uppgift för sjukvården är att ta bort skulden. Det görs genom att förklara, visa och beskriva hur smittan sprids. Med samtal och på planscher och modeller visar personalen sjukdomens förlopp.

Tuberkulos är en luftburen smitta som framför allt får fäste när immunförsvaret är nedsatt. Av annan sjukdom, av stress eller av att en kvinna nyligen har fått barn. En påfrestande flykt och stor trångboddhet kan också öka risken.

Vårdens bästa smittskydd heter hygien.

– Det viktigaste är att behandla en misstänkt diagnos som om det verkligen är tuberkulos och använda andningsskydd, säger Lars-Olof Larsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida