Anklagar barnläkare för ovetenskapliga rättsintyg

Anklagar barnläkare för ovetenskapliga rättsintyg
Två allmänläkare skriver på DN debatt att spädbarn som fått diagnosen shaken baby syndrome sannolikt är skörare än andra. Arkivbild: Colourbox

Två allmänläkare skriver på DN debatt att diagnosen skakvåld bör granskas av en opartisk kommission.

18 februari 2014

De två läkarna är specialister i allmänmedicin och ingår i en grupp som består av drabbade familjer, deras släkter och av olika professioner bland annat inom sjukvården. Nu reagerar de mot att barnläkare i en tidigare debattartikel oroas av att shaken baby-syndromet ifrågasätts

I DN debatts nätupplaga skriver läkarna att spädbarn som fått diagnosen shaken baby syndrome inte är skrikiga utan tvärtom barn som vårdas mycket ömt av sina föräldrar. Däremot är barnen sannolikt skörare än vad läkare tidigare har trott.

Saknar vetenskaplig grund

För att stärka rättsläget för spädbarnsföräldrar vill läkarna att Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, granskar diagnosen. I dag döms alltför många enbart utifrån läkarintyg som saknar vetenskaplig grund, menar de.

Enligt artikeln döms pappan ibland till ett långt fängelsestraff och även om det inte sker placeras spädbarnet och eventuella syskon i fosterhem. Efter tre år görs en tvångsadoption. Allt detta bara för att det i läkares rättsintyg står ”typiskt skakvåld” och ”noggrann utredning gjord”.

För tidigt födda

Läkarna skriver också att det amerikanska barnläkarförbundet har ersatt ögonbottenblödningar, som en del av diagnosen, med nackskador. Sprickor i revbenen anser läkarna bakom artikeln förklaras med att nyfödda är sköra och skadorna kan uppkomma vid vanlig hantering.

De avslutar med att uppmana rättsväsendet och sociala myndigheter till kritiskt tänkande och att inte bara döma efter ett osäkert rättsintyg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida