Årets demenssjuksköterska satsar på relationer i stället för städning

Årets demenssjuksköterska satsar på relationer i stället för städning
Alzheimerföreningen har utsett Caroline Henricson till årets demenssjuksköterska. I september tar hon emot utmärkelsen vid en ceremoni i Göteborg.

Årets demenssjuksköterska brinner för att förbättra livet för personer med demenssjukdom.

Caroline Henricson har fått utmärkelsen årets demenssjuksköterska. Det har hon fått för att hon ser varje patients behov. Och för att hon har lyckats förmedla till personalen inom hemtjänsten hur viktigt det är med personcentrerad vård.

– Tidigare kunde vi länge försöka komma hem till en person med demenssjukdom utan att lyckas för att hon eller han var så misstänksam mot personal som kom och sa att de skulle städa. Sedan vi började med att i stället sätta oss ner och prata, dricka en kopp kaffe och skapa en relation är misstänksamheten försvunnen, säger Caroline Henricson.

Fokus på personen

Hon började som demenssjuksköterska i Vingåkers kommun för ett och halvt år sedan och fick då uppdraget att starta en grupp inom hemtjänsten med kompetens för att vårda patienter med demenssjukdom. Ett utbildningsprogram sattes i gång med fokus på att se personen, inte uppgiften. Sedan dess har städning och tvättning nedprioriterats till förmån för samtal och relationer.

Kontinuitet är en förutsättning. Det är extra viktigt för personer med demenssjukdom att inte behöva möta fyra olika hemtjänstanställda under en dag. Här är det samma person som kommer under en dag. På så sätt lär personalen också känna brukarens behov.

– Bristen på kontinuitet är ett av de stora problemen med dagens äldrevård. Personalen lär inte känna de sjukas individuella behov och stressen gör dessutom att de inte hinner mer än att släcka bränder, säger Caroline Henricson.

Ceremoni i Göteborg

Bemötande, moral och etik är frågor som har engagerat henne sedan hon började arbeta inom hemtjänsten för över 20 år sedan. I september tar hon emot Kunskapsäpplet vid en ceremoni i Göteborgs konserthus.

– Det är stort och jag är jätteglad. Min förhoppning är att uppmärksamheten ska leda till att kunskapen om vad vi gör och kan göra sprider sig, säger hon.

Och jodå – hon har försökt att förhandla upp sin lön sedan hon fick denna bekräftelse på att det hon gör betyder mycket både för verksamheten och för personer med demenssjukdom. Men nej – det ledde inte till någon löneförhöjning.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida