Aspergers finner Aspergers

Jerry och Mary Newport tillsammans med Johnny DoddMozart och valen. När två människor med Aspergers blir förälskade i varandra271 sidor. Bra Böcker www.bbb.se isbn 91-7002-230-5

5 oktober 2007

Han i hemsnickrad valkostym och hon med rakat huvud och Mozartperuk. Så träffas de på en Halloweenfest och förstår genast att de mött sin livskamrat. Båda genier på var sitt sätt: han matematiker och hon musiker. Båda med diagnosen Aspergers syndrom.

Det är inte lätt för personer med deras diagnos att fungera socialt i samhället. Ofta är det inga problem med att få bra betyg i skolan och sköta ett jobb. Men när det kommer till den sociala delen, att umgås och fungera i grupp, stöter de ofta på problem och uppfattas som udda och märkliga. De har också svårt att uppfatta subtila signaler från omgivningen, vilket ofta leder till missförstånd och irritationer. I det fallet är Mary ingen vanlig Aspbergers. Hon har lätt för att finna andra människor intressanta och verkar utåt mycket social.

Det är också Mary som tar initiativet och bjuder ut Jerry. Han kan nästan inte tro sin lycka, att mot alla odds ha hittat en kvinna att leva sitt liv tillsammans med. Jerry och Mary gifter sig så småningom och blir Amerikas superkändisar inom den autistiska världen.

Men det enorma mediala trycket blir efter en tid för mycket, även för deras kärlek, och skilsmässan är ett faktum. Med hjälp av sextio sömntabletter försöker Jerry få ett slut på det tomma och innehållslösa livet utan Mary.

Den mycket uppmärksammade filmen Crazy in Love baserar sig just på denna boks berättelse från verkligheten.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida