Åtgärdsprogram föreslås mot resistenta tarmbakterier
— Det är otroligt obehagligt att spridningen av ESBL-producerande bakterier går så fort.Det sade Stramas ordförande, Otto Cars, när han i dag presenterade ett förslag till åtgärdsprogram för att försöka hejda den snabba spridningen av resistenta tarmbakterier i Sverige.
I åtgärdsprogrammet föreslås bland annat att:
• Vårdtagare och besökande informeras om vikten av god handhygien.
• Patienter med diarré, urin- och eller fecesinkontinens vårdas på enkelrum med eget hygienutrymme, serveras all mat på rummet och vistas inte i gemensamma utrymmen på avdelningen.
• Patienter med andra riskfaktorer i möjligaste mån ska vårdas i enkelrum men kan vistas fritt på avdelningen förutsatt att deras sår är täckta.
• Patienter utan risksymtom informeras om vikten av god handhygien.
– Åtgärdsprogrammet understryker vikten av att följa alla de hygienregler som finns. Jag tror att vi måste hjälpas åt inom vården för att det ska fungera, säger Otto Cars som leder Strama, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens vid Smittskyddsinstitutet.
Han konstaterar att läkarna ofta släpar efter i medvetande och attityder till hygienreglerna, kanske också i sina kunskaper.
– Det skadar inte att sjuksköterskor och andra i vården påpekar bristerna, tycker han.
Strama pekar också på vikten av att de mikrobiologiska laboratorierna på lokal och regional nivå inför metoder för att klarar att typa de olika stammar av ESBL som hittills har påvisats. Detta för att tidigt kunna upptäcka utbrott.
Vårdgivarna uppmanas att upprätta en strategisk plan mot ESBL.
Smittan lika vanlig i öppen som sluten vård
– Sverige har i ett internationellt perspektiv hittills klarat sig relativt lindrigt undan ESBL. I exempelvis Tanzania finns det sjukhus där hälften av alla barn som läggs in dör i ESBL-infektioner, berättade Otto Cars.
Det som oroar i Sverige är ökningstakten av antalet smittade. I början av 2000-talet sågs några få enstaka fall. Sedan dess har utbrott av ESBL skett på sjukhusen i Stockholm, Uppsala och Kristianstad. I Uppsala dog två patienter. Sporadiska fall har upptäckts i samtliga län. Men det är inte bara inom slutenvården som bakterierna sprids. I dag är det lika vanligt att patienter i öppenvården bär på ESBL.
Dubbelt så vanligt som mrsa
I februari 2007 infördes anmälningsplikt enligt smittskyddslagen. Sedan dess har antalet anmälda fall mer än fördubblats. Fram till den sista juli rapporterade laboratorierna 1021 fall av ESBL. Som en jämförelse anmäldes under de första sex månaderna i år 548 fall av mrsa, meticillinresistenta gula stafylokocker. På bara några få år har alltså ESBL blivit dubbelt så vanligt som mrsa