Ätglädje får svårt sjuka att må bättre

Ätglädje får svårt sjuka att må bättre
Nutritionsomvårdnad har stor betydelse för patienters välbefinnande och livskvalitet i den avancerade vården, framhåller Gun-Britt Fhager. Foto: Pernilla Lundberg.

En skrift med praktiska tips och recept för hur man hittar mat och dryck som passar svårt sjuka patienter med dålig aptit. Det har dietisten Gun-Britt Fhager skrivit. Mat och dryck kan göra underverk, menar hon.

31 augusti 2012

Ätglädje är titeln på skriften, som riktar sig till patienter och närstående samt vårdpersonal som möter patienter med kronisk sjukdom och sviktande aptit.

 Gun-Britt Fhager har i flera år arbetat med praktisk nutritionsomvårdnad på en avdelning för patienter i livets slutskede vid Södra Älvsborgs sjukhus.

Kostråden utgår från olika nivåer, beroende på hur svårt patienten har att äta.

– Många patienter dör av undernäring till följd av en kronisk sjukdom och det gäller att hitta vad den enskilde patienten förmår att äta. Det handlar om att tolka vilken fas patienten befinner sig i och kunna urskilja den enskildes behov, säger Gun-Britt Fhager.

Brylépuddingen förlängde hennes liv

Hon berättar om en kvinnlig patient vars make hade fått besked om att hon hade mycket kort tid kvar att leva. Kvinnan åt ingenting och orkade knappt öppna sina ögon.

– Jag upptäckte att hon längtade efter en sak, nämligen brylépudding, karamellsås och vispgrädde. Så två gånger om dagen åt hon detta och allteftersom kunde vi lägga till annan mat. Efter sex veckor satte hon sig upp i sängen och efter åtta veckor kunde hon åka hem. Hon levde två och ett halvt år till, tack vare brylépudding, säger Gun-Britt Fhager.

Ätglädje ges ut av Gothia förlag.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida