Att slå sig fri

Kim LeineKalak 271 sidor.Forum 2008www.forum.se ISBN 978-91-37-13250-1

30 april 2008

Sina första år lever Kim med sin familj i det natursköna Norge med slingrande fjordar och lummig grönska. Uppväxten präglas av Jehovas vittnens lära, som särskilt modern vill inpränta i familjen. När Kim är fem år stöts fadern ut ur församlingen och flyttar till Köpenhamn.

Vid sjutton års ålder står Kim inte längre ut med de stränga reglerna hemma, utan rymmer till fadern i hopp om en friare tillvaro.

Och nog låter fadern honom leva samma bohemiska liv som han själv lever, men det har sitt pris. Fadern säger om och om igen till Kim att han älskar honom. Han inleder ett incestuöst förhållande med sonen, som fortgår under något år in­nan Kim till slut säger ifrån.

Trots att han är en orolig själ som bär på mycket skam utbildar sig Kim till sjuksköterska och får så småningom fruoch två barn.

När en tjänst blir ledig i Nuuk på Grönland far familjen dit. Efter många turer hamnar Kim i en liten avlägsen by där han får arbeta med många olika uppgifter, långt utöver vad hans legitimation ger utrymme för.

Kim tar seden dit han kommer och lär sig det invecklade språket. Han blir mottagen som en like och får namnet Kalak – grönländaren. I sitt arbete på Grönland möter han missbruk, självmord och annat emotionellt elände. Men strapatser i ett kargt men vackert land, där människa och natur lever i symbios – på gott och ont – är också en del av hans tillvaro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida